CGO i GI "21.maj" osudili pretnje redakciji MPortala 1Foto: M Portal

Osuđujemo pretnje upućene redakciji M portala. Govor mržnje upućen urednici portala M odraz je duboke podeljenosti društva, ali i urušenog vrednosnog sistema, u kojoj su sve češće mete žene, navodi se u saopštenju Centra za građansko obrazovanje (CGO) iz Podgorice.

CGO je pozvao premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića
da se “odgovorno nosi sa svojom pozicijom, jer njegovi netrpeljivi stavovi prema medijima koji imaju kritički odnos prema Vladi Crne Gore
i njemu lično mogu da se tumače kao pritisak i da vode ugrožavanju tih medija i novinara”.

Obaveza je vlasti, ukazuje dalje CGO, da snižava tenzije, a ne da kreira atmosferu u kojoj neistomišljenici te vlasti postaju mete.
“ Isto kao što je tu obavezu imao DPS Crne Gore dok je bio na vlasti, na što je i tada CGO ukazivao – sada je ima nova Vlada, njeni članovi i partije iz kojih dolaze.

Imajući u vidu osetljiv društveno-politički momenat, pozivamo i sve medije u Crnoj Gori da, bez obzira na svoje uređivačke politike, štite integritet profesije i profesionalno izveštavaju u interesu javnosti”.

Pretnje Portalu M i njegovoj urednici Danici Nikolić osudili su i iz Građanskog pokreta “21.maj”.
“Najoštrije osuđujemo govor mržnje i pretnje upućene urednici.

Kao društvo moramo da radimo na suzbijanju govora mržnje i slobodnom novinarstvu. Pozivamo nadležne da reaguju kako bi se svi osećali sigurno u svojoj zemlji”, navodi se u njihovoj poruci na Tviteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari