Članstvo Crne Gore u EU podržava 74,4 odsto građana 1Foto: Pixabay/jorono

Članstvo Crne Gore u Evropsku uniju (EU) podržava 74,4 odsto građana, a 83,5 odsto bi na referendumu podržalo ulazak u Uniju, pokazalo je tradicionalno istraživanje javnog mnenja „Stavovi građana o evropskim integracijama i procesu pristupanja EU“.

Istraživanje je za potrebe Evropske unije u Crnoj Gori i Vlade Crne Gore, uradila agencija DeFacto Consultancy tokom maja na uzorku od više od 1.000 ispitanika širom zemlje.

Ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa je tokom predstavljanja rezultata istraživanja kazala da građani doživljavaju EU kao svog najvećeg donatora i najbližeg političkog, ekonomskog i komercijalnog partnera.

„Na potencijalnom referendumu, od građana koji bi izašli da glasaju, njih 83,5 odsto bi glasalo za pristupanje Crne Gore EU. Građani nastavljaju da šalju doslednu poruku, bez obzira na to koju političku partiju podržavaju ili koje su vere žele evropsku budućnost, bolji životni standard, više poslova i bolje mogućnosti putovanja. Ovo je pitanje nacionalnog interesa koje prevazilazi partijske podjele“, rekla je ona, prenose Vijesti.

Popa je istakla da crnogorske institucije i političke partije moraju da konstruktivno rade zajedno i preduzmu konkretne akcije za unapređenje reformi u vezi sa EU, posebno u oblasti vladavine prava.

„Nadam se da će se novoformirana vlada nadovezati na rezultate ovog istraživanja i dati preko potreban podsticaj procesu pristupanja EU“,kazala je Popa.

Potpredsednica Vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović kazala je da rezultati treba da podstaknu na dalje reforme kako bi se približili Evropskoj uniji, te da istraživanje doživljavaju kao motivaciju u daljem radu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.