kontrola kovid propusnica u francuskojFoto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Vlada Crne Gore odložila je uvođenje nacionalne digitalne kovid potvrde u javnoj upravi, izjavila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović na konferenciji za medije i dodala da odluka o zabrani novogodišnjih koncerata na otvorenom ostaje na snazi.

Ona je kazala da se odluka o uvođenju obavezne kovid potvrde odlaže dok se ne izjasni Ministarstvo pravde o pravnom osnovu takve eventualne odluke.

Borovinić Bojović je rekla da su od Ministarstva javne uprave zatražili da sprovedu anonimnu anketu kako bi u dogledno vreme znali tačan obuhvat imunizovanih u javnoj upravi i kako bi targetirali one koji i dalje razmišljaju o vakcinaciji jer je plan da se organizuje ciljana imunizacija onih koji su zainteresovani.

„Javna uprava mora da bude primer. Od ukupnog broja zaposlenih u Ministarstvu zdravlja koji su u procesu rada do sada je imunizovano oko 85 odsto, što je pohvalan rezultat“, kazala je ona.

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje će, kako je najavila, proveriti kapacitete testiranja u privatnim i državnim laboratorijama jer se razmatra mogućnost da se testiranje, osim za simptomatske slučajeve, u državnim ustanovama naplaćuje.

„Nacionalne kovid potvrde će biti validne šest meseci od druge doze vakcine, te se pozivaju građani da prime treću dozu vakcine“, poručila je Borovinić Bojović.

Osim za ulazak u Crnu Goru, za boravak u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, za prisustvo sportskim događajima na otvorenom i u zatvorenom prostoru, za prisustvo događajima u kulturi, nacionalna digitalna kovid potvrda biće uslov za ulazak i u dečje igraonice (pratnja ili roditelji je moraju imati), kao i za verske objekte, teretane, bioskope, pozorišta, koncertne hale.

Zabrana novogodišnjih koncerata, kako je podsetila, donesena je ranije i ostaje na snazi.

„Za dane dočeka Nove godine 31. decembra i 1. januara i božićnih praznika (24. i 25. decembra i 6. i 7. januara) neće važiti vremensko ograničenje rada ugostiteljskih objekata do ponoći. Za stolom će moći više od četiri osobe, pod uslovom da su obezbeđena četiri metra kvadratna razmaka po osobi. Dozvoljen je rad muzičkih izvođača na zatvorenom i otvorenom. I izvođači i zaposleni i gosti moraju imati nacionalnu digitalnu kovid potvrdu“, istakla je Borovinić Bojović.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić precizirao je da je broj novozaraženih novim korona virusom u Crnoj Gori u poslednje dve sedmice za oko 22 odsto manji u odnosu na 14 dana ranije.

Trenutno broj hospitalizovanih osoba u kovid odeljenjima bolnica je 305.

Do danas, u Crnoj Gori je jednom dozom vakcinisano 56,6 odsto punoletnih stanovnika, sa dve doze vakcinisano je 52,6 odsto, a sa tri doze 8,4 odsto.

U Crnoj Gori najveći procenat vakcinisanih osoba je primio Sinofarm vakcinu, njih 63 procenta, rekao je Galić.

U kategoriji od 70 do 79 godina, odnosno 60 do 69 najveći je obuhvat imunizacije i iznosi 70 odsto, odnosno 65,5 odsto. Najmanji je, dodaje, u starosnim kategorijama od 18 do 24 godine, odnosno od 25 do 49 i iznosi 46,8 odsto, odnosno 57,2 odsto.

„Od ukupnog broja adekvatno vakcinisanih građana koji iznosi 240.109 zarazilo se ipak 15.395 građana, što je oko sedam procenata“, istakao je Galić.

Na pitanje zašto su koncerti na otvorenom rizičniji od onih u zatvorenom, Galić je kazao da novogodišnji koncerti ne mogu biti kontrolisani u meri kao oni u zatvorenom, u smislu kontrole nacionalne digitalne kovid potvrde, ali i drugih epidemioloških mera kao što su nošenje maske ili adekvatna distanca, a što se može kontrolisati u zatvorenom prostoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.