"Crni petak" za Dodika: Ukinut neustavni Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima RS-a 1EPA-EFE/ FEHIM DEMIR

Ustavni sud Bosne i Hercegovine ukinuo je sporni Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima RS-a, na osnovu kojeg su trebao biti proveden „prenos nadležnosti na RS“ za koji se zalagao predsednik RS-a Milorad Dodik.

Sporni zakon samo je jedan u nizu Dodikovih najava na osnovu kojih bi odigrao prenos nadležnosti sa države na manji bh. entitet.

Ustavni sud BiH je, ipak, na današnjoj sednici ukinio sporni zakon na osnovu apelacije bivšeg člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića.

Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Šefika Džaferovića, u vreme podnošenja zahteva predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi, utvrdio da citirani zakoni nisu u skladu sa čl. I/2. i III/3.b) Ustava Bosne i Hercegovine i ukinuo ih.

Prema mišljenju Ustavnog suda, u Ustavu Bosne i Hercegovine ne postoje odredbe na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da su osporeni zakoni, koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske, ustavni.

Istaknuto je da su, prema načelu vladavine prava iz člana I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, entiteti dužni da poštuju zakone na nivou Bosne i Hercegovine, a prema članu III/3.b) Ustava Bosne i Hercegovine, entiteti su dužni da poštuju odluke institucija Bosne i Hercegovine, istakli su iz Ustavnog suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.