Danas se u BiH održavaju opšti izbori: Najveća pažnja usmerena na izbor novih članova Predsedništva BiH 1Foto: Shutterstock

U Bosni i Hercegovini (BiH) danas se održavaju opšti izbori.

Građani i građanke će birati nove članove Predsedništva BiH, predsednika Republike Srpske, poslanike za parlament BiH, Narodnu skupštinu Republike Srpske, parlament Federacije BiH (FBiH) i za skupštine deset kantona u Federaciji BiH.

Na biračkom spisku nalazi se 3.368.666 glasača od kojih će 63.264 glasati putem pošte.

Biračima su dostupna ukupno 5.903 glasačka mesta, a regularnost glasanja nadziraće više od 60 hiljada posmatrača od kojih su 50 hiljada odredile političke stranke. Ostali posmatrači su iz različitih vladinih i nevladinih organizacija.

Centralna izborna komisija BiH bi prve izborne rezultate mogla da objavi sutra ujutru.

Na izbornim listićima nalazi se 127 političkih subjekata, od čega su 72 političke stranke, 38 koalicija i 17 nezavisnih kandidata.

Najveća pažnja javnosti u zemlji usmerena je na izbor novih članova Predsedništva BiH, od kojih se bošnjački i hrvatski član biraju u Federaciji BiH, a srpski član u Republici Srpskoj.

Za bošnjačkog člana Predsedništva bitka će se voditi između Bakira Izetbegovića, kandidata Stranke demokratske akcije (SDA) i Denisa Bećirovića iz SDP-a BiH, koga su podržale i ostale opozicione stranke u Federaciji BiH.

U trci za hrvatskog člana Predsedništva BiH su Borjana Krišto, kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) i Željko Komšić iz Demokratske fronte (DF).

Što se tiče Republike Srpske, birači će moći da biraju između pet kandidata za člana Predsedništva BiH, a glavni rivali su Željka Cvijanović, kandidatkinja Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), i Mirko Šarović iz Srpske demokratske stranke (SDS).

Željka Cvijanović je u prethodnom mandatu bila na funkciji predsednice Republike Srpske, dok je lider SNSD-a Milorad Dodik bio srpski član Predsedništva BiH.

Dodik je sada u u trci za predsednika RS, a od 31 kandidata za tu poziciju, najveći rival mu je Jelena Trivić, kandidat opozicionih stranaka u RS (PDP i SDS).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.