Dodik: Nisam glasao za agreman Fičenu, dolazi u BiH sa zlim namerama 1Foto: EPA-EFE/ FEHIM DEMIR

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je glasao protiv davanja agremana novom nemačkom ambasadoru u BiH Tomasu Fičenu, jer smatra da on dolazi sa, kako je kazao, „zlim namerama i da realizuje rigidnu nemačku politiku, što je neprihvatljivo“.

„Nisam glup da ne razumem da novi ambasador dolazi da realizuje njihove politike, a njihova politika je rezolucija Bundestaga. Pa zato su poslali (visokog predstavnika) Kristijana Šmita da to koriguje i dva člana Ustavnog suda BiH, koji radi na tome da zagorča život Republici Srpskoj. Poslali su i vojnike“, rekao je Dodik, prenela je novinska agencija Srna.

On je ocenio da Nemačka nema pravo da se meša u unutrašnje uređenje BiH, ističući da Njemačka zagovara da BiH bude organizovana kao gradjanska zemlja, što je, kako je rekao, antiustavno i značilo bi da nema ni eniteta ni konstitutivnih naroda.

Dodao je da Nemačka vodi „politiku satanizacije Srba“, naglašavajući da „stanje okupacije nije dobro“.

„Dok je bila (bivša nemačka kancelarka) Angela Merkel, to je bilo korektno. Mi ne želimo da budemo porobljeni. Oni su nas pobili u prošlom veku. E, nećete nas sada, na ovaj način, pobiti“, rekao je Dodik.

Nemačka je juče oštro reagovala na odbijanje Predsedništva BiH da da agreman njihovom novom ambasadoru u BiH, zapretivši da će blokirati evropski put te zemlje.

Na sednici Predsedništva BiH pre dva dana Dodik je glasao protiv davanja agremana novom nemačkom ambasadoru, dok su ostala dva člana Predsedništva, Šefik Džaferović i Željko Komšić bili za.

Glasanje o agremanu Fičenu ići će u drugi krug, a ako Dodik ponovo bude protiv to će značiti da agreman za Fičena definitivno nije dat, jer saglasnost moraju da daju sva tri člana Predsedništva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.