Dodik o napadu na LGBTQ aktiviste: Odgovorni će biti otkriveni, ostajem pri tradicionalnim vrednostima 1FOTO: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas da će svi odgovorni za sinoćni napad huligana na aktiviste LGBTQ zajednice i novinare u prostorijama nevladine organizacije „Transparensi Internešenel“ biti otkriveni i procesuirani.

Na pitanje novinara da li oseća odgovornost zbog izjava od pre par dana u kojoj je istakao da pripadnici LGBTQ populacije nisu dobrodošli da šetaju ulicama Banjaluke, Dodik je ponovio da se on zalaže za tradicionalne vrednosti.

Dodik i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković su se dan pre napada suprotstavili okupljanju predstavnika LGBTQ zajednice u najvećem gradu RS, navodeći da oni narušavaju „tradicionalne i porodične vrednosti“.

Oko trideset huligana, pretpostavlja se navijača, sinoć su ispred prostorija TI u Banjaluci napali aktiviste za prava LGBTQ osoba i novinare, posle čega je intervenisala policija.

Napadnuti aktivisti i novinari noćas su uz policijsku pratnju iz bezbednosnih razloga napustili Republiku Srpsku.

„Noćas sam, uz policijsku pratnju, ispraćena iz Republike Srpske, uz objašnjene da mi oni više ne mogu garantovati sigurnost“, napisala je novinarka i aktivistkinja Vanja Šunjić.

Predstavnici međunarodne zajednice u BiH oštro su osudili ovaj napad, zatraživši od nadležnih organa RS da hitno sprovedu istragu i uhapse napadače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.