Drugi dan obeležavanja Dana Republike Srpske: Kako će biti obeležen u Srbiji? 1Foto FoNet Milica Vučković

Dan Republike Srpske obeležava se danas u prestonici ovog BiH entiteta, Banja Luci. Ovaj praznik, koji je od strane Ustavnog suda BiH proglašen neustavnim, obeležava se i u Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučič i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik dogovorili su sinhronizovani vatromet u 20 časova u svim gradovima Republike Srpske, kao i Beogradu, potvrđeno je za Radio-televiziju RS (RTRS) iz Kabineta predsednika RS.

Vatromet je najavljen kao „do sada najspektakularnija proslava rođendana Republike Srpske“ koja je ove godine pod sloganom „Simbol slobode“.

Obeležavanje je započeto juče. Prema ranije objavljenom programu, prvo su venci položeni na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske na groblju Sveti Pantelija i na Trgu palih boraca NOR-a, a potom i na Spomen kosturnici na Gradskom groblju.

Zatim je održana i svečana akademija u Sportskoj dvorani “Borik”, nakon čega je najavljen svečani prijem u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

Centralni događaj ovogodišnje proslave 9. januara je svečani defile, na Trgu Krajine u Banja Luci.

Pored svečane akademije, ključni događaj je i defile u Banjaluci koji će ove godine prvi put biti održan u kasnijim popodnevnim satima, od 17 časova, što je, kako se ocenjuje, novi izazov za pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i u bezbednosnom i u organizacionom aspektu.

U svečanom defileu učestvovaće više od 900 pripadnika MUP-a koji će biti raspoređeni u 14 ešalona, a prvi put rame uz rame sa starijim kolegama biće i kadeti Srednje škole unutrašnjih poslova, 10 motorizovanih ešalona i 34 civilna.

Svečana akademija

Na Svečanoj akademiji obratio se i predsednik Srpske Milorad Dodik, koji je poručio da Republika Srpska postoji pre ratnih zbivanja u Bosni i Hercegovini.

“Formirali smo Republiku Srpsku zabrinuti za sudbinu srpskog naroda kojem je pretilo odvajanje od matice Srbije i da budemo nešto što smo davno bili – prekodrinski Srbi, oni kojima su razni osvajači pravili tampon zonu uz Drinu kako bi ih odvojili od matice. Zabrinuti, nismo želeli rat i nismo dali povod za rat”, rekao je Dodik.

Na pomen imena Radovana Karadžića i Ratka Mladića, dvoranom se prolomio aplauz, a Dodik je kazao dasu to ljudi koji su samo vodili Republiku Srpske i da nas, kako je naveo, niko nikada neće uveriti da je srpski narod u sebi imao genocidan ili bilo kakav zločinački poriv, prenele su Novosti.

Svečanoj akademiji prisustvovale su brojne zvanice iz regiona, pa i Patrijarh srpski Porfirije. Patrijarh će danas u hramu Hrista Spasitelja služiti svetu arhijerejsku litirgiju povodom Svetog arhiđakona Stefana, koji je ranije zvanično bio krsna slava Republike Srpske.

Patrijarh je na akademiji rekao da neko želi da spočitne to što „slavimo svetog Stefana ovde u Republici Srpskoj“.

“Ima pravo da tako misli, ima pravo to da kaže, ali u najmanju ruku nama će biti jasno da on ne razume šta to znači slaviti svetitelja. Mi nikome nećemo i ne smemo nametati svoj model života, ali u isto vreme ni po koju cenu i ni na koji način se ne možemo odreći svoje slave, jer bi to značilo da se odričemo svoje vere, onoga što je naše. Ono što je naše imamo pravo i hoćemo, slaveći hrista i svetoga Stefana hoćemo da zadržimo za sebe umnožavajući ga”, naveo je on, prenose Novosti.

Porfirije u Banjaluku dolazi na poziv vladike banjalučkog Jefrema, a u saopštenju Banjalučke eparhije nije precizirano hoće li patrijarh SPC prisustvovati i svečanom defileu.

Drugi dan obeležavanja Dana Republike Srpske: Kako će biti obeležen u Srbiji? 2
foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Svečanoj akademiji prisustvovali su i ministar odbrane i predsednik SNS Miloš Vučević, koa i načelnik Generalštaaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, ministri u Vladi Republike Srbije, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici institucija Srbije i Republike Srpske, predstavnici javnog i kulturnog života i mnogobrojni građani.

Okupljenima se obratio i glumac i reditelj Nikola Kolja Pejaković.

Vučićeva čestitka

Predsednik Srbije Vučić čestitao je juče Dan Republike Srpske rekavši da “smo verovali da su teška vremena iza nas”, ali da se plaši da “doba velikih izazova, kako za Srbiju, tako i za Srpsku, tek dolazi“.

On je napisao da se Srbija „svih ovih godina ponašala odgovorno i dosledno podržavala Dejtonski mirovni sporazum i pravne okvire proistekle iz tog sporazuma“.

Kako je dodao, „mnogi koji su učestvovali u donošenju tog okvira pokušavaju da izvrgnu ruglu njegove osnovne postulate i suštinski izbrišu postojanje RS sa njenim Ustavom zagarantovanim nadležnostima“.

Drugi dan obeležavanja Dana Republike Srpske: Kako će biti obeležen u Srbiji? 3
foto FoNet/Instagram predsednika Srbije

Protesti na Baščaršiji i nadletanje američkih aviona

Obeležavanje Dana RS i ove godine pratile su brojne kritike sarajevske i međunarodne javnosti. Podsetimo da je Ustavni sud BiH okarakterisao ovaj praznik kao diskriminišući prema druga dva konstitutivna naroda – Bošnjacima i Hrvatima,

Par stotina građana okupilo se juče na sarajevskoj Baščaršiji,  u organizaciji Foruma mladih asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“. Oni su, pod geslom “Svi za Bosnu, Bosna za sve!“, prošetali do Predsedništva BiH. tražeći „adekvatan odgovor na proslavu neustavnog Dana RS“.

Dok je u Banjaluci trajala svečana akademija povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, američki vojni avioni preleteli su nebo iznad Banjaluke.

Zvaničnici Republike Srpske su ocenili da je reč o „klasičnoj provokaciji uoči Dana RS“.

Iz američke ambasade u BiH ranije danas su saopštili da ovi preleti pokazuju posvećenost SAD-a teritorijalnom integritetu BiH u jeku, kako su naveli, antidejtonskih i secesionističkih aktivnosti vlasti RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari