Dodik ponovo zagovara izmene Zakona o Centralnoj banci BiH, kako bi se štampao dodatni novac 1Foto: EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je potrebno formirati ekspertski tim za pripremu izmena Zakona o Centralnoj banci BiH od kojih bi korist imali svi, uključujući i tu banku, koja bi mogla ostvariti zaradu od investiranja sredstava.

Dodik je naveo da bi na taj način bio održan valutni odbor, a devizne rezerve bi ostale netaknute.

On je ocenio da su za to potrebni samo dobra volja i saglasnost o izmenama Zakona o Centralnoj banci, koji je, kako je rekao, odavno prevaziđen i čega su svi svesni.

„Moja ranije izneta ideja je da se uz minimalne izmene zakona, na bazi realnog pokrića u evrima kojima Centralna banka BiH raspolaže u vidu slobodnih rezervi, emituje određeni iznos konvertibilnih maraka, dakle realno pokrivenih, koje bi se mogle investirati u domaće obveznice“, napisao je Dodik na svom Tviter profilu.

Dodik je još rekao da su pojedinci iz Centralne banke BiH ranije odbili njegovu ideju, navodeći da to nije stav banke, već pojedinaca.

„U svom šturom saopštenju Centralna banka BiH nije negirala nijedan navod, niti prezentovane činjenice, već na senzacionalistički način, u nedostatku argumenata, izvrće suštinu“, naglasio je on.

Iz Centralne banke nedavno su saopštili da bi držanje deviznih rezervi u zemlji, odnosno povlačenje deviznih rezervi u BiH, predstavljalo presedan u centralnom bankarstvu.

„U ovom slučaju Centralna banka BiH bi morala sve devizne rezerve pretvoriti u gotov novac (novčanice) i kao takve povući u svoj trezor. Sve ovo bi nosilo izuzetno velike troškove, kao i ogroman rizik, a što bi na kraju značajno poljuljalo i sam valutni odbor. BiH je mala otvorena ekonomija i ovakve odluke bi imale katastrofalne posledice“, naveli su iz Centralne banke BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.