Dodik predložio da RS doznači CIK BiH svoj deo sredstava za opšte izbore 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO

Srpski član Predsedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik predložio je danas da Republika Srpska obezbedi svoj deo sredstava za opšte izbore i doznači Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH.

„Podržavam održavanje svake sednice Narodne skupštine na kojoj treba da se pokaže srpsko jedinstvo. Predlažem da Republika Srpska obezbedi svoj deo sredstava za izbore i da doznači CIK-u“, napisao je Dodik na Tviteru.

Poslanici opozicionih stranaka, Igor Crnadak (PDP) i Miladin Stanić (SDS), juče su izdali zajedničku izjavu u kojoj su pozvali vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj da se zakaže posebna sednica entitetskog parlamenta na kojoj bi se razmatralo finansiranje izbora, pošto Savet ministara BiH još nije doneo odluku o tome.

Reagujući na Dodikov predlog, Igor Crnadak je za portal Banjaluka.net ocenio da ova Dodikova inicijativa ukazuje na to da SNSD i HDZ BiH „očigledno zajednički dogovaraju poteze, s ciljem sprečavanja održavanja izbora u oktobru“.

„Nema potrebe da Republika Srpska obezbeđuje novac za opšte izbore, jer se CIK BiH finansira sredstvima zajedničkih institucija. Ako je Dodik iskren, Narodna skupština RS prvo treba osuditi HDZ BiH, koji sprečava građane RS da ostvare svoje osnovno pravo, da na demokratskim izborima biraju svoje predstavnike“, istakao je Crnadak.

Prema njegovim rečima, parlament RS treba da označi takvo ponašanje kao antidejtonsko, nedemokratsko i protivno interesima srpskog naroda i Republike Srpske, te da zaključi da svaki pojedinac i partija koji onemogućavaju normalan izborni proces moraju snositi posledice.

„Sada je neophodan čvrst i jasan odgovor institucija Republike Srpske, u cilju zaštite građana RS, a ne neke nerealne i neprovodive inicijative, koje ništa ne znače“, kazao je Crnadak.

Miladin Stanić iz SDS-a je rekao da je Dodikov predlog korektan.

„Bitno je da institucije Republike Srpske pokažu opredeljenje da se izbori održe, kako bi svi videli da problem nije u nama, već u nekom drugom“, ocenio je on.

Zbog protivljenja ministara iz HDZ BiH, Savet ministara BiH juče nije postigao konsenzus da se sredstva iz akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina odobre za finansiranje opštih izbora, kako je to tražila Centralna izborna komisija BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.