Dok Dodik negoduje, Komšić i Džaferović pozdravili britansku pomoć BiH protiv ruskog uticaja 1Foto: Patria

Britanski vojni stručnjaci biće poslati u Bosnu i Hercegovinu kako bi ojačali misiju NATO-a i promovisali stabilnost i sigurnost u zemlji, navodi se na zvaničnoj stranici Vlade Velike Britanije.

Povodom ove odluke oglasio se i sam premijer Velike Britanije Boris Džonson koji je istakao da ne možemo dozvoliti da Zapadni Balkan postane još jedno igralište za Putinove pogubne potrage.

“Raspirujući vatru secesionizma i sektaštva, Rusija nastoji da preokrene uspehe u poslednje tri decenije u Bosni i Hercegovini, dobitke koji su doneli veću stabilnost celom našem kontinentu. Zato pojačavamo podršku Bosni i Hercegovini, odazivamo se pozivu naših prijatelja da pomognu u zaštiti mira koji s pravom zaslužuju“, rekao je Džonson.

Članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine, očekivano, različito su reagovali na najavu britanske vlade, i poruke britanskog premijera, prenosi agencija Patria.

Željko Komšić pozdravio je najavu Vlade Britanije i premijera Borisa Džonsona o dolasku britanskih vojnih stručnjaka kako bi se Bosni i Hercegovini pomoglo da se osigura od ruskih pretnji.

„Pozdravljam odluku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva o slanju vojnih eksperata, kojim će se osnažiti NATO štab u Bosni i Hercegovini, te pružiti praktična podrška našoj zemlji u borbi protiv sajber-pretnji“. Sličnog stave je Predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović.

„NATO štab u Bosni i Hercegovini, kao pravni slednik izvorne međunarodne vojne misije, postoji na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma, a uz to ima već raniji pristanak vlasti Bosne i Hercegovine za svoje delovanje.

NATO štab, pravnim aranžmanima koji regulišu ovo pitanje, ima pravo i obavezu da širi svoje kapacitete, po svojim procjenama sigurnosne situacije u BiH, te mu za to nije potrebna saglasnost vlasti BiH, a naročito mu nije potrebna saglasnost vlasti entiteta“, dodao je Džaferović.

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da ne postoji nijedan legalan put kojim bi britanski vojni stručnjaci ušli u Bosnu i Hercegovinu, ali da je to, kako tvrdi, „manir stare kolonijalne sile koja nikada nije kucala na vrata svojih kolonija, kako oni Bosnu i Hercegovinu očigledno vide“, navodi sarajevska agencija.

„Svoju viševekovnu frustraciju Rusima bi da izleče na BiH, na kojoj nema ko se nije igrao, obučavao i punio svoje biografije. Ništa novo od Britanaca, i pred prošle izbore su poslali svoje jedinice ovde“, rekao je Dodik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.