Džaferović: Nezadovoljstvo građana opravdano, Šmitov zakon retrogradan 1foto EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović je kazao da su sasvim opravdani današnji protesti ispred OHR-a i nezadovoljstvo građana izmenama Ustava FBiH i Izbornog zakona koje je doneo visoki predstavnik Kristijan Šmit, prenose sarajevski mediji.

Građani imaju parvo, naveo je, da se bore za princip da kao pojedinci budu jednaki pred zakonom. “Stvarati od indvidualnih ljudskih prava tabu značilo bi stvarati opskurnu društvenu klimu. Svojim odlukama visoki predstavnik je oznažio ionako jaka kolektivna prava u Federaciji, a nije osnažio kolektivna prava u RS-u, niti individualna prava u celoj državi”, ističe Džaferović.

Indikativno je, smatra, da visoki predstavnik potencira na deblokadi izbora Vlade i sudija Ustavnog suda. “Postavlja se pitanje zašto nije doneo samo mehanzme deblokade, već i druge izmene o kojima nevoljno priča, a zbog kojih prima pohvale od vlasti susedne države i stranačke grupacije okupljene oko HDZ-a. Činjenica da o podebljanju etničkih podela nevoljno priča zapravo sve govori”, kaže član Predsedništva BiH.

Bonske ovlasti nisu uvedene da bi se etnički razgrađivala država, već da bi se integrisala.

“Šmit je ovom odlukom izneverio svoj mandat i moraće vrlo brzo da se vrati na kolosek, inače će kredibilitet OHR-a biti potpuno ruiniran. Činjenica da je on prvi visoki predstavnik koji ima redovne masovne proteste građana, kao i nikad manju podršku u PIC-u, trebala bi ga nagnati da se dobro zamisli, umesto što, nažalost, beži od realnosti izjavama koje su na granici arogancije, a nekad je čak i prelaze. Ovo mu najdobronamernije savetujem”, zaključio je Džaferović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.