Entoni Blinken i Sergej Lavrov doputovaće u sredu u Skoplje 1foto EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Američki državni sekretar Entoni Blinken i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov doputovaće u sredu u Skoplje da bi prisustvovali ministarskom sastanku OEBS, potvrdili su televiziji Telma izvori iz makedonske vlade.

Prema tim informacijama, Lavrov bi u Makedoniju došao letom preko Bugarske ili Grčke, nakon što je Vlada Severne Makedonije danas dozvolila da ruski avion može da uđe u njihov vazdušni prostor i da sleti u Skoplje.

Poseta Lavrova može se smatrati istorijskom, jer će to biti njegova prva poseta nekoj evropskoj zemlji otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

Lavrov je otkazao posetu Beogradu u junu prošle godine, pošto su susedi Srbije odbili da mu dozvole da leti preko njihove teritorije. Tada je Makedonija zatvorila svoj vazdušni prostor za Lavrova, zajedno sa Bugarskom i Crnom Gorom.

Očekuje se da će boravak Blinkena i Lavrova, kao i još 55 ministara spoljnih poslova članica OEBS-a, uključujući Ukrajinu, kao i 19 partnerskih zemalja Organizacije, dodatno povećati mere bezbednosti u Skoplju.

Prema nezvaničnim saznanjima Telme, Vlada razmatra odluku da 29. i 30. novembar proglasi neradnim danima za državnu upravu i škole, a moguće je da će biti neradni dani za sve stanovnike Skoplja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari