Evropski parlament ponovo pozvao na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku 1Foto: Amir Hamzagić/ATAImages.

Evropski parlament ponovo je pozvao na uvođenje sankcija predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i drugim „destabilizirajućim akterima“ u Bosni i Hercegovini, navodi se u rezoluciji Evropskog parlamenta o sprovođenju zajedničke spoljne i bezbednosne politike Evropske unije u 2023. godini.

U rezoluciji se osuđuje „ponovljena huškačka retorika, secesionistički zakoni i politika rukovodstva Republike Srpske, uključujući proslavu neustavnog Dana Republike Srpske 9. januara ove godine“, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dodik se nalazi pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, ali ne i Evropske unije, a Evropski parlament je u više navrata zatražio uvođenje sankcija predsedniku Republike Srpske.

Evroposlanici su, takođe, pozdravili odluku Evropskog parlamenta o otvaranju pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, „čim bude postignut potreban nivo usklađenosti s kriterijumima za članstvo“.

Evropska unija očekuje da BiH ispuni 14 prioriteta koji su joj postavljeni kako bi mogla da otvori pregovore. BiH je u decembru 2022. dobila status kandidata za punopravno članstvo u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari