Filip Vujanović: Ugovor je ništavan, bolje štiti SPC ovde nego u Srbiji 1Foto; snapshot youtube

Temeljni ugovor potpisan 3. avgusta između premijera Crne Gore i patrijarha Porfirija je u tri dimenzije neprihvatljiv – u dimenziji odnos države i crkve, u njegovoj poziciji u javnom poretku i neprihvatljiv je prema ostalim verskim zajednicama u Crnoj Gori, ocenio je nekadašnji predsednik Crne Gore Fiilip Vujanović.

On je gostujući u Specijalnoj emisiji na Gradskoj RTV kazao da je sa državnog aspekta, ugovor u potpunosti neprihvatljiv, te dodao da ovakav ugovor kakav je potpisan između Crkve Srbije i države mitropolit Amfilohije nikada ne bi potpisao.

“Taj ugovor je potpuno poništio istoriju crnogorske autokefalne crkve.

Dakle, jedan veliki i važan period istorije, na koji Crna Gora mora da bude ponosna, a na koji bi morala biti ponosna i Srpska pravoslavna crkva”, kazao je i objasnio da zahvaljujući tome što se Crnogorska autokefalna crkva odrekla svoje autokefalije, stvoreni su uslovi da se obnovi Autokefalna srpska crkva.

Vujanović je istakao da je preambula ugovora za njega najveće iznenađenje, te da ne razume potrebu za požurivanjem i tajnosti kojoj smo svedočili prilikom potpisivanja ugovora.

“Tek se u javnu raspravu pošlo nakon usvajanja ugovora na Vladi, što nema nikakvog smisla.

Najpre se otvori javna rasprava, saslušaju se stručna i naučna javnost, sasluša se civilni sektor, te na temelju svih konsultacija napravite sadržaj ugovora i onda ga tek usvajate. Vrlo ozbiljno, odgovorno i argumentovano je bilo mišljenje CANU, a vi sve to odbacite i neviđenom brzinom potpišete nešto što nije potpisano već deset godina”, istakao je Vujanović i kazao da je to veoma osetljivo i složeno pitanje.

Vujanović je mišljenja da je ovo jedini slučaj u regionu da se traži nepoverenje Vladi zbog jednog ugovora, koji je, kako je kazao, apsolutno ništavan.

“Temeljni ugovor može da bude samo sa drugom državom i on se zato ratifikovao u našoj Skupštini, svi ostali ugovori moraju da budu obični ugovori o rešavanju pravnih pitanja između crkve i države”, objašnjava Vujanović.

Vujanović je kazao da premijerDritan Abazović ima veliku podršku Beograda i Crkve Srbije, kao i Tirane i Albanije, ali da ne znači da ako u jednom periodu imate podršku, da će dugo trajati, kao i da veliki uzlet neće rezultirati velikim padom.

“Taj Temeljni ugovor u svojim odredbama ima tri apsolutno nezakonite, koje taj ugovor čine apsolutno ništavim. Jedna je javno-pravno ovlašćenje, druga je svojinsko pitanje i treća je obaveza države da uvede veronauku”, ističe bivši predsednik Crne Gore i ocenjuje da će se ta ništavost utvrditi u redovnom sudu.

Kako je kazao, velika je sreća što Zakon o obligacijama u članu 102 reguliše apsolutnu ništavost, dok u članu 107 propisuje ko tu ništavost može da traži.

Kada je reč o uvođenju veronauke, Vujanović ukazuje na osetljivost teme.

“Pitanje veronauke je izuzetno ojetljivo, ono se mora na toliko pažljiv način tretirati, da ono zahteva ozbiljno vreme. Ne možete vi veronauku uvesti u škole na ovakav način, kao obavezu države”, izričan je Vujanović i postavlja pitanje ko će veronauku u školama predavati, da li će tu obavezu vršiti sveštenici.

Upoređujući svoju posetu Srebrenici, u periodu kada je i sam bio premijer, sa posetom sadašnjeg premijera Abazovića, Vujanović kaže da je svojevremeno na pitanje zašto ne održi govor u Srebrenici, odgovorio da na tom mestu nije imao snage da govori.

“Oba puta kada sam bio u poseti Srebrenici, nisam znao odakle sam izašao. Abazović je govorio vrlo lagano i na kraju rekao da je saopštio univerzalnu stvar i da nisu ubijeni Bošnjaci, nego ljudi, a onda dao objašnjenje da je neshvatanje njegove izjave stvar izbornog ambijenta u BiH. Očigledno da su mu se posložile stvari koje mu daju mogućnost da to kaže”, istakao je Vujanović.

Bivši predsednik Crne Gore osvrnuo se na jednu od dve posete Srebrenici, u kojoj je, kako je kazao, predsednik Srbije Aleksandar Vučić mogao izgubiti život.

“Nije sve crno ili belo, ja imam mnogo zamerki, ali ne mogu kroz zamerke bilo koje ličnosti da ne vidim ono što je dobro”, naglašava Vujanović.

Komentarišući izjavu Joanikija u kojoj je kazao da prihvata to što ljudi imaju osećaj crnogorstva, Vujanović je izjavio da ne može da oseća da je Crnogorac, već da on to jeste.

“Nacionalna pripadnost je pripadnost koja može da se promeni, koja je lična i intimna stvar, ali to nije stvar osećaja”, kazao je.

Na pitanje da li je očekivao da stranke suverenističkog bloka građane pozovu na proteste, Vujanović kaže da ne smatra da je neophodno protestovati, te da ugovor koji je ništavan tako treba i tretirati.

“Na Belvederu sam bio zato što se osporavala crnogorska nacija i zato što se smatralo da se treba napraviti hirotonisanje protivno narodnoj volji i protivno spremnosti da svojim životima to spriječe”, izričan je Vujanović.

Takav čin Vujanović ocenjuje kao čin samopromocije.

“Crkva na Rumiji je uz pomoć helikoptera Vojske Jugoslavije preneta, rađena je u Baru u jednom zatvorenom sistemu u kome je završena i ta crkva je preneta i postavljena i o tome se otvorilo pitanje na Vrhovnom savetu odbrane”, priseća se bivši predsjednik.

Kazao je da je tada načelnik Generalštaba bio Dragan Paskaš, koji je kazao da o tome nije ništa znao, te da zbog toga što je video šta je to proizvelo u Crnoj Gori, podneo je ostavku.

Vujanović celi protokol premiještanja crkve objašnjava time da se za taj postupak nije znalo, te kaže da se nekim stvarima daju veće dimenzije od onoga što zaslužuju.

Dodaje da nikada nije bio za rušenje bogomolja, kao i da iz tog razloga crkva nije srušena. Kako je kazao, ne vidi potrebu demonstriranja sile države na taj način.

Govoreći o prilici da budemo prva sldeća članica Evropske Unije, Vujanović je izrazio svoje nezadovoljstvo time što je Temeljni ugovor glavna tema sadašnje Vlade, a ne ulazak u EU.

“Mislim da je jako važno da se izaberu sva četiri suca Ustavnog suda, moramo razgovarati. Sve je prolazno, interes građana je ječan i dobro Crne Gore je večno i večna je Crna Gora, ko smatra suprotno, taj potcenjuje istoriju i budućnost Crne Gore. Ovo je država koja će izvesno večno postojati”, zaključuje Vujanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.