Hrvatska udruženja za ljudska prava zabrinuta zbog Milanovićevih izjava 1Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Hrvatska udruženja za ljudska prava danas su, u otvorenom pismu predsedniku Zoranu Milanoviću, izrazila zabrinutost zbog njegovih stavova uz ocenu da je stao na stranu protagonista najmračnijih događaja u hrvatskoj istoriji i najružnijih dela sadašnjosti.

„Stali ste uz stranu sirovog nacionalizma temeljenog na mitovima, prošlim traumama i predrasudama, a ne na stranu kritičke privrženosti ovome društvu i negacije isključivosti“, navodi se u pismu 18 organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Udruženja su ocenila da je Milanović stao na stranu moćne i privilegovane manjine nasuprot obespravljenih i marginalizovanih manjina, ali i svakog stanovnika Hrvatske koji radi na tome da živi u normalnoj zemlji.

„Stali ste na stranu Orbana, Tuđmana, Merčepa, Dodika, Mlaće i Mladića“, istakla su udruženja.

Oni su reagovali na Milanovićeve izjave o genocidu u Sreberenici, obeležavanju 30. godišnjice ubistva srpske porodice Zec, kao i na stavove o migrantima.

„Zabrinuti smo vašim sve jasnijim iskazivanjem stavova koji su protivni temeljnim ljudskim pravima te slovu i duhu Ustava. Umesto aktiviranja u odbrani temeljnih prava i sloboda, sve se više obznanjujete kao govornik sa ‘suverenističkim’, rigidno nacionalističkim programom“, ukazala su udruženja.

U saopštenu se ocenjuje da Milanovićev jučerašnji ispad vezan uz godišnjicu likvidacije porodice Zec, među kojima 12-godišnje devojčice Aleksandre, predstavlja vrhunac njegovog štetnog javnog delovanja suprotstavljenog zaštiti ljudskih prava. „Sažet je u prostačkoj retorici rečenice: Porodica Zec je bila pozvana u Vladu, dobila je odštetu, šta još treba?“, navedeno je u saopštenju.

Udruženja su istakla da je Milanović „u diskrepanciji između svoje kampanje i inauguracijskog govora s jedne strane i svog delovanja otišao u nesagledivu neodgovornost, obmanu i prevaru“.

Oni su podsetili da je Milanović u inauguracijskom govoru rekao da će biti konstruktivni faktor, a da njegove izjave „nisu ništa drugo do čista destrukcija koja može imati nesagledive i dugoročne posledice“.

Takođe se podseća na njegovu izjavu će se u spoljnoj politici fokusirati na tačke na kojima se može graditi saradnja, ali da, među ostalim, relativizacija genocida u Srebrenici i obilje predrasuda koje koristi kada govori o susednim sredinama, predstavljaju trganje veza i ekstremno nazadnjaštvo koje „udaljava od suseda i od sveta“, što je najavio da će izbeći.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.