Izvori: Male šanse da Temeljni ugovor sa SPC bude potpisan u narednih nedelju dana 1Foto: FoNet/TV FoNet

Male su šanse da aktuelna Vlada Crne Gore potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) u narednh nedelju dana, do rasprave o poverenju Vladi aktulenog premijera Zdravka Krivokapića, saznaje agencija Beta iz više izvora iz dela crnogorske vlasti.

Izvori Bete, međutim ne isključuju ni takvu mogćnost imajući u vidu da je Vlada na sednici u sredu iskazala „apsolutnu spremnost“ za potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC u što kraćem roku, kao i činjenicu da je za kraj naredne sedmice zakazana rasprava o nepoverenju Krovokapićevoj vladi.

Sednici Vlade, na kojoj je usvojena informacija o Temeljnom ugovru sa SPC, nije prisustvovao potpredsednik Vlade Dritan Abazović, čija je koalicija tražila glasanje o nepovernju Krivokapićevoj vladi, nezadovljna premijerovim učinkom.

Abazović je u sredu posle podne, umesto toga, imao privatni susret sa patrijarhom SPC Porfirijem u Beogradu. Sadržaj tog susreta javnosti nije poznat , a deo medija je objavio da je ključna tema razgovora bio Temeljni ugovor.

Vlada je u sredu usvojila informaciju i iskazala „apsolutnu spremnost“ za potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC, u najkraćem vremenskom roku. Do takvog stava i aktuelizovanja ove teme dolazi u trenutku kada je Crna Gora u polotičkoj krizi i institucionalnoj krizi.

Abazovićev savez je zajedno sa opozicijom inicirao smenu vlade, dok je Krovokapić tražio skraćenje mandata Skupštini i izbore. Prethodno je Krivokapić od Skupštine tražio smenu Abazovića. Krivokapić je u međuvremenu razrešio Abazovića sa dužnosti koordinatora službi bezbednosti u ukinuo nadežnosti pojedinim ministrima sa kojima nije u dobrim odnosima.

Potpredsednik Vlade Abazović je predložio formiranje manjinske vlade, protiv čega su Krivokapić i njemu lojalni ministri. Abazović je, međutim ranije saopštio da je predvideo da jedan od prioriteta nove izvršne vlasti bude potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC.

Podgorički dnevnik Vijesti je ranije danas objavio nacrt poslednje verzije Temeljnog ugovora, uz ocenu da su promjene u toj verziji „sitne, ali ne i nebitne“, u odnosu na prethodne.

Predsednik Skupštine Aleksa Bečić je kazao ranije danas da nije upoznat sa sadržajem Temeljnog ugovora i da „ostaje pri tome“ da je to nadležnost izvršne vlasti.

Poslanik Miodrag Lekić je ocenio da Temeljni ugovor „ne treba da bude primarna tema Crne Gore u ovom trenutku“ i zatražio da sadržaj tog akta bude javan.

On je novinarima u Skupštini, odgovarajući na pitanje da li je sada momenat za potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC, rekao da „ova kulminacija nedovoljne solidnosti u vođenju državnih poslova, pada u momentu kada je totalna kriza institucionalna, kada imamo slobodan pad institucija i sukobe u vladi, koja se raspala iznutra“.

Temeljni ugovor nema pravnu snagu međunarodnog i ne mora biti ponuđen Skupštini Crne Gore na ratifikaciju, rekli su agenciji Beta pravni stručnjaci, dodajući da on mora biti usklađen sa Ustavom i zakonima i da „podleže mogućoj proveri pred crnogorskim sudovima“.

Poslednjih dana prošle godine sa visokh crkvenih adresa u SPC čule su se različite poruke i očekivanja u vezi sa potpisivanjem Temeljnog ugovora, dok je premijer Crne Gore Krivokapić ranije saopštavao da je „uradio sve“ što je do njega i da je na potezu SPC.

Episkop bački Irinej (Bulović) izjavio je nedavno da lično ne veruje da će Temeljni ugovor biti potpisan „dokle god Zdravko Кrivokapić bude premijer Crne Gore“.

Drugačije je smatrao patrijarh SPC Porfirije koji je u decembru kazao da se nada da će se „u najskorije vreme doći do prihvatljivog dokumenta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.