Jakob Finci: Prvi put da Izrael staje na stranu suprotnu jevrejskoj zajednici 1Foto: snapshot youtube

Jakob Finci, predsednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine, kritikovao je izraelski memorandum kojim se podržava plan izborne reforme za koji mnogi kažu da bi umanjio politički uticaj Jevreja i drugih manjina u zemlji, piše izraelski list Harec.

Finci je oštro reagovao na odluku Izraela da se umeša u unutrašnju politiku BiH, optužujući ambasadu da deluje kao podrška jednoj lokalnoj političkoj stranci etničkih Hrvata.

Finci, predsednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine, u odgovoru na pitanje novinara Hareca, izjavio je da je “zaprepašćen” izraelskim memorandumom koji podržava kontroverzni plan izborne reforme za koji kritičari kažu da bi umanjio politički uticaj Jevreja, Roma i drugih manjina u država.

U dopisu koji je procurio neki dan u javnosti, a koji je izdala ambasada Izraela u glavnom gradu Albanije, Tirani, koja je takođe nadležna za Bosnu, navodi se da su „spremnost i predlozi hrvatske strane, kao što je pokazano tokom pregovora o promenama izbornog zakonodavstva, dobrodošli“, podseća izraelski dnevnik.

Kancelarija visokog predstavnika, institucije koju podržava EU, stvorena nakon ratova na Balkanu 1990-ih da nadgleda civilne aspekte implementacije sporazuma kojim je okončan rat u Bosni, iznela je plan koji bi, akko se tumači, odmerio lokalnu demografiju na izborima, što bi moglo u okrenuti dalje učvršćivanje moći etnonacionalističkih partija, navodi dnevnik.

Hrvatski nacionalisti su ga pozdravili, izazivajući proteste jevrejske zajednice u zemlji, koja broji manje od 900 od ukupno 3,2 miliona stanovnika.

Trenutni politički sistem u Bosni zasnovan je na sporazumu o podeli vlasti između njene tri glavne etničke grupe: muslimanskih Bošnjaka, bosanskih Srba i bosanskih Hrvata – aranžman za koji se veruje da je isključio više od 100.000 građana iz političkog predstavljanja najvišeg nivoa.

 “Ovo je prvi put da Izrael zauzima stav u unutrašnjim bosanskohercegovačkim stvarima, ne pomažući Jevrejsku zajednicu, ili na zahtev Jevrejske zajednice, već jednu političku stranku u zemlji“, napisao je Finci, koji je 2006. podneo peticiju za promenu zakona Evropskom sudu za ljudska prava a koji je presuido u njegovu korist.

Finci se žalio da mu je onemogućeno da se kandiduju na izborima za Dom naroda i Predsedništvo Bosne i Hercegovine zbog njegovog jevrejskog porekla pozivajući se na član 3., 13. i 14., član 3. Protokola br. 1 i član 1. Protokola br. 12.

Fincijevi komentari uslijedili su manje od dan nakon što je izraelsko ministarstvo spoljnih poslova izjavilo Haarecu da je u dopisu ambasade izražena „podrška za očuvanju prava jevrejske zajednice u zemlji“ .

Ministarstvo je odbilo da komentariše Fincijeve komentare ili mejl koji je navodno napisao izraelski ambasador, a koji je u sredu objavljen u bosanskim medijima.

U pismu, ambasador Noah Gal Gendler tvrdi da se „prava jevrejske zajednice u zemlji zloupotrebljavaju za blokiranje suštinskih unutrašnjih procesa u Bosni i Hercegovini“.

„Poznajemo i veoma cenimo Fincija i njegov rad za jevrejsku zajednicu ali  nismo zainteresovani da odgovorimo na njegove reči“, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Harecu.

Bosanska ministarka spoljnih poslova Bisera Turković, inače političarka jevrejskog porekla, izjavila je u utorak za Harec da je iznenađena izraelskim dopisom.

„Teško je shvatiti kako bi zvanična politika države Izrael mogla biti da pozdravi diskriminaciju Jevreja“, rekla je ona.

„„Potreban je iskren pristup i istinska podrška vlade Izraela kako bi se zaštitila prava jevrejskog naroda u Bosni i Hercegovini, a ne da se hvale onima koji održavaju nejednakost uskraćujući ljudima drugog porekla, kao što su Jevreji, njihova prava u Bosni.”

Ministarka inostranih poslova je takođe ponovila ove stavove u pismu izraelskom ministarstvu inostranih poslova u kojem je tražila pojašnjenje i tvrdila da je većina bosanskih stranaka protiv predložene reforme.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.