Klix: Da li je Vučić najavio napad u Banjskoj? 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Kosovski premijer Aljbin Kurti izene je dosad nepoznate detalje o poslednjem susretu s Aleksandrom Vučićem u Briselu, u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa, piše sarajesvki portal Klix.ba.

Kurti je rekao da je Vučić opsednut nekadašnjim vrhovnim komandantom OVK Ademom Jašarijem.

Prema njegovim rečima, želeo je 24. septembra (dan terorističkog napada na Kosovu) pravoslavni manastir Banjska pretvoriti u „kulu Jašarija“ za kosovske Srbe, odnosno kao mesto njihovog mučeništva. Podsetićemo da su se napadači nedavno sakrili u taj manastir.

Ali Vučić je, kaže Kurti, otišao još dalje, piše Klix.

Premijer Kurti je na sastanku u Briselu 2. maja rekao da je Vučić spomenuo da će Milan Radoičić postati srpski Adem Jašari.

„Ali, budući da je diktator, on ne razume istoriju: epovi i oslobođenje nisu izmišljeni niti kopirani. Kosovo je demokratska država i prozapadna država. Srbima na Kosovu ne treba oslobođenje od Republike Kosovo, već od terorističkih oruđa Srbije”, rekao je Kurti.

Inače komandant OVK-a Jašari je ubijen u pokolju u Prekazu. To bila operacija srpske policije izvedena 5. marta 1998. godine tokom koje je ubijen vođa Oslobodilačke vojske Kosova Adem Jašari s preko 50 članova njegove porodice u Prekazu.

U Prekazu je, osim pripadnika OVK, ubijen i veći broj žena, dece i starijih ljudi. Pokolj u Prekazu se smatra jednim u nizu pokolja u oblasti Drenice, koje su izvršile snage sigurnosti Srbije tokom rata na Kosovu.

Nadležne institucije na Kosovu prikupile su dokaze koji potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića impliciraju kao vođu terorističke skupine koja je napala kosovsku policiju, pri čemu je život izgubio narednik Afrim Bunjaku.

Inače, Radoičić je pod sankcijama i Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, piše Klix.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari