Ko je Vesni Medenici odobrio poseban tretman u Tužilaštvu? 1Privođenje Vesne Medenice Foto: RTCG

Sudeći prema brojnim snimcima novinarskih ekipa dugogodišnja predsednica Vrhovnog suda Vesna Medenica imala je u najmanju ruku povlašćen tretman prilikom privođenja na saslušanje u zgradu Specijalnog državnog tužilaštva u odnosu na druge osumnjičene u tom predmetu.

Osumnjičena Medenica je preksinoć u dvorišnu stranu SDT-a dovedena crnim automobilom, zatamnjenih stakala, koji je policija parkirala tik ispred samog ulaza sobe za saslušanje, a bivšoj prvoj ženi crnogorskog pravosuđa dozvoljeno je da jaknom pokrije lisice na rukama, javljaju Vijesti sa pitanjem ko je medenici odobrio poseban tretman.

Narednog dana u dvorištu SDT-a viđene su potpuno drugačije slike, policija je osumnjičene iz istog predmeta privodila isključivo “maricom” koju nisu primicali ulazu sobe za saslušanje, a svi su dovođeni u pratnji najmanje dvojice službenika UP, isključivo sa lisicama na rukama…

Upućeni tvrde da je dovođenje osumnjičene Medenice automobilom, a ne “maricom” kako se to uobičajeno radi, mogao odobriti samo neko od rukovodećih starešina Uprave policije, te da to službenici iz CB Podgorica nisu smeli uraditi bez amina sa vrha.

Prema policijskim procedurama, Medenica u zgradu SDT-a nije morala da bude dovedena pod posebnim tretmanom, jer u dokumentima UP nije zavedena kao bezbednosno-interesantno lice (BIL), te ne postoje podaci da joj preti bilo kakva opasnost po život i tijelo…

Prema Pravilniku o načinu obavljanja policijskih poslova privođenje se obavlja specijalnim policijskim vozilom, tzv. maricama, osim u izuzetnim sitiacijama, kada to nalaže bezbednosna procena ili posebni razlozi bezbednosti.

”Privođenje u civilnom vozilu je oblik privilegije, neetičkog postupanja i praksa koja nije uobičajena u policijskom postupanju”, kazao je sagovornik Vijesti iz UP.

Policijska praksa je da se osoba, zadržana na bolničkom lečenju, može na saslušanje dovesti i u pratnji medicinskog osoblja, ali je to morao da odobri neko od lekara.

Advokat Veselin Radulović smatra da samo postupanje sa licima u ovom slučaju možda ne govori u prilog da je prekršena neka procedura, ali može da ukazuje da nejednak tretman.

”S tim u vezi bitno je ukazati da su službenici UP dužni da sa licima koja privode i pritvaraju, postupaju na način kojim neće ugrožavati njihovo dostojanstvo ili na bilo koji način ih ponižavati, odnosno, primenjivati bio koja sredstva koja nisu neophodna da bi se izvršila službena radnja. Nažalost, imali smo prilike da vidimo i postupanje UP kada nisu poštovana ta pravila, pa smo imali slučajeve i da je UP snimala neke akcije, a potom te snimke dostavljala medijima. To je upućivalo na zaključak da te radnje nisu bile u cilju izvršenja službenih dužnosti i da je moguće cilj bio ponižavanje lica koja se privođena i hapšena, a to ne bi smelo da se događa bez obzira o kome se radi”, kazao je Radulović Vijestima.ž

Medenica je saslušana preksinoć, a nakon saslušanja specijalna državna tužiteljka zatražila je pritvor do 30 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari