Komšić traži od Izraela da objasni svoje stavove u vezi sa izbornim zakonom BiH 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Član Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je danas da su stavovi ambasade Izraela u vezi sa Izbornim zakonom BiH kontradiktorni.

Reagujući na stavove izraelske ambasade da su „predlozi hrvatske strane u vezi sa Izbornim zakonom BiH dobrodošli“, Komšić je naveo da se prva kontradiktornost odnosi na to da Izrael podržava jednakost svih građana u Bosni i Hercegovini, što je univerzalni princip u svim demokratski uređenim zemljama.

„U istoj izjavi kaže se da se podržava ‘legitimno predstavljanje’ kao izraz konsocijacijskog političkog modela, davno napuštenog u svetu, jer je zasnovan na sistemski uređenoj diskriminaciji“, ocenio je on.

Druga kontradiktornost, naveo je Komšić, odnosi se na to što su zagovornici konsocijacije u BiH „politički akteri čije se politike zasnivaju na negiranju genocida, veličanju ratnih zločina i zločinaca, te na realizaciji ciljeva presuđenih udruženih zločinačkih poduhvata“.

On je dodao da ne veruje da je to zvanična politika Izraela.

„Zato pozivam prijateljsku zemlju Izrael da otkloni nejasnoće koje hrane različite ‘interpretatore’ i jasno kaže da li je stav okrenut prema podršci jednakosti svih građana, a među njima i naših sugrađana Jevreja u BiH, kao univerzalnom međunarodnom principu ili je, ipak, iskazana podrška dodatnim etničkim podelama, jačanju sistemske diskriminacije i nejednakosti glasa“, kazao je Komšić.

Komšić je istakao da BiH prema univerzalnim principima vode težnje za članstvom u NATO savezu i Evropskoj uniji, dok je politike „konsocijacija“ i etničkih podela udaljavaju od tih nadnacionalnih organizacija.

Iz tog razloga, smatra on, pojašnjavanje stavova Izraela je veoma važno.

Ambasada Izraela u Tirani, koja je zadužena i za prostor Bosne i Hercegovine, pozdravila je nedavne akcije institucija BiH s ciljem zaštite jevrejske zajednice i njenog položaja u toj zemlji, a u istom saopštenju je istakla da su „spremnost i predlozi hrvatske strane o promenama u izbornom zakonu dobrodošli“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.