Konaković najavio: Protestne note za 19 država koje su u UN glasala protiv rezolucije o Srebrenici 1foto: Miloš Tešić/ATAImages

Ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković izjavio je da će BIH sutra poslati protestnu notu svim državama koje su danas u Generalnoj skupštini UN u Njujorku glasale protiv rezolucije kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici 1995. i osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Rezolucija je usvojena sa 84 glasa „Za“, 19 „Protiv“ i 68 uzdržanih. UN imaju 193 države-članice.

Konaković je ocenio da se pokušava minimalizirati broj zemalja koje su glasale „Za“, ali naglašava da je „Protiv“ glasalo svega 19 zemalja, ali ;“nama je bilo važno da taj rezultat bude pozitivan. Odnos je 4:1 za one koji su na strani istine“ – kazao je on.

„Smatramo da se (oni koji su glasali protiv) svrstavaju na stranu počinilaca ratnih zločinaca i da ne poštuju presude međunarodnih sudova. To je naša ljudska obaveza“, rekao je Konaković, preneli su sarajevski mediji.

„Od nas se očekuje da imamo jedinstven stav u BiH s onima zbog kojih se rezolucija donosi“,da glasanje o rezoluciji „nije nikakva pobeda niti utakmica, već borba da se istina pozicionira kako zaslužuje“.

„Vrlo nam je važno što danas nismo čuli nikoga da je govorio protiv činjenica osim (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića“ i da je „važna činjenica da je celi region, osim Srbije, bio na pravoj strani“ – istakao je Konaković.Ocenio je da je Vućić bio „agresivan“ i da je „uspeo da minimizira i velike svetske sile“ što će to imati posledice za koje će, kako je rekao, Vučić morati da odgovara pre svega javnosti Srbije.

Pozvao je „komšije da smire strasti“ i da ;se „vrate svakodnevnim problemima koje naše zemlje imaju. Moramo nastaviti svi zajedno put ka EU.

Konaković je rekao da „znamo da su brojne zemlje u regionu bile pod pritiskom, ali su pokazale hrabrost. To nikada nećemo zaboraviti“.

Izjavu predsednika RS Milorada Dodika o „mirnom razlazu“ u BiH Konaković je nazvao besmislenom i rekao da će „naše institucije odgovoriti efikasno svima koji budu radili na destibilizaciji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari