Kovačevski: Predlog sastava nove vlade Severne Makedonije sutra u Sobranju 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Mandatar za sastav nove vlade Severne Makedonije, lider SDSM Dimitar Kovačevski saopštio je večeras imena budućih ministara iz najveće vladajuće partije i najavio da će predlog novog kabineta i program sutra dostaviti parlamentu.

„Naš cilj da sastavimo stabilnu vladu sa jasnim principima delovanja u interesu gradjana i države je ispunjen. Zadovoljan sam kako je tekao ceo proces, u pozitivnoj i konstruktivnoj atmosferi. Danas je odlukama Centralnog odbora SDSM zaokružen“, rekao je Kovačevski na konferenciji za novinare posle sastanka tog najvišeg partijskog organa.

Kako je istakao mandatar Kovačevski, nekoliko ključnih stubova na kojima će se bazirati rad nove vlade koju predvodi SDSM su efikasnost u radu, odgovornost i posvećenost rešavanju ozbiljnih izazova koji se nalaze pred gradjanima Severne Makedonije.

„Ova vlada ima mogućnost u sledeće dve i po godine kontinuirano i bez izbornih ciklusa da se u potpunosti posveti ekonomiji i kvalitetu života gradjana“, rekao je lider SDSM.

Prema njegovim rečima, „primarni fokus u narednim mesecima će biti stavljen na snažan odgovor na globalnu energetsku krizu, koja se nadovezala na već tešku ekonomsku situaciju izazvanu korona pandemijom“.

„Svestan sam koliko su kompanije i gradjani finansijski iscrpljeni i nova vlada će celu svoju energiju usmeriti na obezbedjivanje finansijske podrške, jačanje ekonomije, otvaranje novih radnih mesta i zaštitu postojećih“, rekao je Kovačevski.

Prema njegovim rečima, kandidat SDSM za novog vicepremijera za borbu protiv korupcije je Slavica Grkova, dok će se dosadašnji Ljupčo Nikolovski vratiti na mesto ministra poljoprivrede.

Profesor Pravnog fakulteta u Skoplju Nikola Tupandževski biće novi ministar pravde, umesto Bojana Maričića koji će preuzeti mesto vicepremijera za evropske poslove od Nikole Dimitrova.

Poslanica SDSM Slavjanka Petrovska biće nova ministarka odbrane, Bisera Kostadinovska Stojčeva je poredložena za ministra kulture, a Jovana Trenčevska za rad.

Vicepremijer za ekonomiju Fatmir Bitići, ministar za lokalnu samoupravu Goran Milevski i ministar za transport i veze Blagoj Bočvarski ostaće na istim funkcijama.

Ministri iz najvećeg koalicionog partnera, albanske partije DUI Alija Ahmetija, prema najavama iz te stranke, ostaće isti, dok će nov partner Alternativa Afrima Gašija dati tri ministra u budućoj vladi Dimitra Kovačevskog, o kojoj bi, kako se očekuje, parlament mogao da raspravlja za vikend.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski 29. decembra 2021. uručio je lideru SDSM mandat za sastav nove vlade Severne Makedonije.

Kovačevski će na čelu vlade Severne Makedonije zameniti Zorana Zaeva, koji je podneo ostavku na funkciju premijera i lidera levičarskog SDSM zbog poraza na oktobarskim lokalnim izborima od konzervativnog VMRO DPMNE.

Vladajuća većina, oko SDSM i albanske partije DUI, ima 64 poslanika u parlamentu sa 120 mesta.

Drugu uzastopnu koalicionu vladu SDSM sa DUI Zaev je formirao 30. avgusta 2020. godine, nakon vanrednih parlamentarnih izbora koji su održani u julu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.