Kovačevski rešen da S. Makedonija do kraja godine počne da otvara klastere 1Printskreen Tviter/Dimitar Kovačevski

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski danas je u telefonskom razgovoru sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom istakao rešenost Vlade da radi na otvaranju prvog klastera pregovora sa EU do kraja ove godine.

Kako je saopštila vlada u Skoplju, Kovačevski je upoznao predsednika Evropskog saveta sa pripremnim aktivnostima i formiranjem ekspertske Radne grupe u Ministarstvu pravde zadužene za pripremu ustavnih amandmana (za uvođenje Bugara u Ustav).

Premijer Severne Makedonije je izrazio nadu da će, kako je rekao, svi politički faktori u zemlji koji podržavaju evropske integracije ispuniti svoju odgovornost i dužnost prema građanima i doprineti obezbeđivanju evropske budućnosti zemlje.

Izmena Ustava Severne Makedonije zbog uvođenja Bugara je uslov za početak otvaranja klastera koji je Skoplje prihvatilo da bi u julu prošle godine započelo pregovore sa EU, ali u tome vlada Dimitra Kovačevskog nema neophodnu podršku makedonske opozicije koja je obila i poziv da uđe u Radnu grupu.

U Briselu je u julu prošle godine održana Prva međuvladina konferencija Severne Makedonije i EU i započeo skrining proces, za koji se očekuje da bi trebalo da bude završen do novembra ove godine.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je u telefonskom razgovoru sa Kovačevskim istakao podršku EU Severnoj Makedoniji na putu evropskih integracija i izrazio zadovoljstvo odličnim tokom dosadašnjeg procesa skrininga.

Dodaje se da je pozdravio aktivnosti vlade Dimitra Kovačevskog na polju sprovođenja evropske agende i ukazao na značaj realizacije narednih koraka, za šta Severna Makedonija ima snažnu podršku EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari