Milanović: Nisam ukrajinski neprijatelj, ni ruski prijatelj   1Zoran Milanović Foto: EPA-EFE/ BORIS PEJOVIĆ

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je večeras da nije ukrajinski neprijatelj ni ruski prijatelj i ocenio da se premijer Andej Plenković ponaša kao ukrajinski agent.

„Neka se izinjava. On se ponaša kao ukrajinski agent, a ja kao hrvatski predsednik. To je ogromna razlika“, rekao je Milanović u intervjuu za RTL televiziju upitan o izvinjenju premijera Ukrajincima zbog njegove izjave da je ta zemlja jedna od najkorumpiranijih na svetu.

On je odbacio ocene da je proruski orjentisan, rekavši da nije „slizan s Rusima“, da u toj zemlji nikad nije bio službeno i da nije „nikad popio kafu s ruskim ambasadorom“.

Upitan je li preterao kada je rekao da je Ukrajina jedna od najkorumiranijih država, Milanović je odgovorio da nije dodavši da u dokumentima EU piše da je Ukrajina korumpirana.

„Hvala Bogu da postoje oni jer onda mi nismo najgori“, dodao je Milanović.

On je ponovio da se EU ponaša neodgovorno prema Ukrajini, jer im je obećavala milijarde, a nije dala ništa.

Milanović je rekao da se ne plaši što je zbog svojih izjava, medju ostalim da Ukrajini nije mesto u NATO, završio na ukrajinskoj ekstremističkoj stranici, dodavši da očekuje da se vlast u Ukrajini obračuna sa „takvim tipovima“.

Komentarišući kritike ministra spoljnih i evropskih poslova Gordana Grlića Radmana, Milanović je ocenio da je on „sramota“ i „nesposoban za posao koji radi“.

Takođe je naveo da nema nikakvu komunikaciju sa premijerom Andrejom Plenkovićem, jer on „živi u balonu“, a njegovu vladu nazvao je najkorumpiranijom hrvatskom vladom.

Republika Srpska nikad neće izaći iz BiH

Milanović rekao je večeras da Republika Srpska nikad neće otići iz BiH i da Milorad Dodik nije problem.

„Republika Srpska je činjenica i neće nikad otići iz BiH jer nemaju dva pištolja na vodu. Dakle, to plašenje RS i njenom separacijom u biti podseća na neki način na rusku invaziju Ukrajine“, rekao je Milanović za televiziju RTL.

Istakao je da bez Hrvata nema BiH i da se hrvatski status uređuje unutar Federacije u kojoj su zajedno s Bošnjacima jedan od dva naroda, a ima ih četiri puta manje.

„Dom naroda Federacije je dom konstutivnih naroda, to nije dom raje, to je dom naroda Bošnjaka, Srba i Hrvata. S obzirom da Srba u Federaciji praktično više ni nema, i da su Dom u Federaciji preuzeli Bošnjaci i da im oni biraju predstavnike i jedina linija obrane nacionalnih interesa je hrvatska većina u Domu naroda“, rekao je hrvatski predsenik.

Milanović je rekao da pregovore o izmeni izbornog zakonodavstva opstruiraju „sarajevske unitarističke elite“.

„Pre svega sarajevske unitarističke elite, Izetbegović, Džeferović, dakle, ljudi koji rade sve da opstruiraju pregovore. Ja znam što se dogadja. Kupuju i kradu vreme. To su pregovori s velikom figom u džepu“, ocenio je predsednik Hrvatske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.