Mišel ima poruku za Plenkovića: Ako HDZ želi nastavak pregovora moraju deblokirati novac za izbore 1Foto: EPA-EFE/Rafal Guz POLAND OUT

U glavni grad Bosne i Hercegovine ovih dana trebao bi da doputuje predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Iako se u javnosti spekulisalo o otvaranju novih pregovora oko izmena Izbornog zakona, evidentno je da do toga neće doći, a očekivati je da Mišel obavi razgovore sa pojedinim liderima stranka kako bi ih obavezao na nastavak pregovora oko izmena Izbornog zakona nakon oktobarskih izbora, piše agencija Patria.

Međutim, samo održavanje izbora dovodi se u pitanje zbog blokade sredstava koja su potrebna za održavanje izbora. Blokade sprovode HDZ BiH i ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda.

Upravo Bevandu evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji po drugi put poziva da deblokira process.

U nedostatku državnog budžeta, Veće ministara BiH će morati osigurati sredstva potrebna za organizovanje Opštih izbora 2022.

Ovo je, ukratko, suština pisma koje je 10. maja ove godine evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji poslao ministru finansija Bosne i Hercegovine Vjekoslavu Bevandi.

Varhelji se na isto osvrnuo u njegovom izlaganje pred Evropskim parlamentom 8. marta ove godine, kada je pozvao Bevandu da iznađe sredstva za finansiranje izbora.

Predsjednik Evropskog saveta Šarl Mišel takođe deli zvanične stavove evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija o potrebi deblokade sredstava koja su nužna za organizovanje izbora.

Prema nekim informacijama i premijer Hrvatske Andrej Plenković nezadovoljan je blokadama koje HDZ BiH (Vjekoslav Bevanda i Dragan Čović) vrše u pogledu organizacije izbora. S tim u vezi Mišel će saopštiti predstavnicima HDZ-a BiH da moraju prestati sa blokadom sredstava potrebnih za organizovanje izbora, ukoliko nakon oktobra žele nastavak pregovora oko izmena izbornog zakona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.