Nikšićki scenario za Budvu: "Vučić se ponovo meša u lokalne izbore u Crnoj Gori" 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Srpski predsednik Aleksandar Vučić ponavlja nikšićki scenario za Budvu.

Naime, Vučić je poslao u Budvu jednog od svojih ključnih operativaca, člana Glavnog odbora Srpske napredne stranke Petra Babovića kako bi logistički, a verovatno i finansijski, pomogao kampanju Demokratskog fronta u tom primorskom gradu, saznaje Pobjeda.

Babović, inače načelnik niškog okruga, došao je u Budvu sa sedam svojih saradnika, čime se ponovio scenario iz Nikšića pre godinu i po dana.

Najjača opoziciona stranka u Srbiji, Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa objavila je u ponedeljak da je Babović došao u društvu četiri svoja saradnika Miroslava Đokića, Dušana Mihajlovića, Olivere Đorđević i Jelene Denić. Njih četvoro su zaposljeni u administraciji grada Niša i lokalni su funkcioneri SNS-a.

Pobjeda je uputila zahteve za pristup informacijama od javnog značaja gradonačelnici Niša i direktorima JKP Vodovod, JKP Parking servis i JKP Tržnica s pitanjem da li su njihovi zaposleni odsustvovali s posla u periodu od 19. septembra do 23. septembra 2022. i po kom osnovu.

„Očekujemo odgovore od nadležnih, a pre svega od načelnika Nišavskog okruga Babovića da objasni građanima od kojih prima platu na kakve se to ingerencije poziva, ko mu je dao te ingerencije, jer zakon nije, i dokle sežu njegove ingerencije, a ne da se meša u unutrašnje stvari druge države. Očekujemo i reakciju tužilaštva“.

Petar Babović mora pod hitno da se razreši funkcije i da bude predmet istrage, navela je, između ostalog, Đilasova stranka u javnom reagovanju.

Da je član GO SNS-a Petar Babović poveo istu ekipu, svedoči i podatak da su funkcionerke SNS-a Olivera Đorđević i Jelena Denić, koje su došle u Budvu, već bile proterane iz Crne Gore 29. januara 2021. uoči lokalnih izbora u Nikšiću. Pobjeda je tada objavila da su državljani Srbije, njih devet, proterani zbog neposedovanja dozvola za privremeni boravak i rad kao i potvrde o prijavi rada i da su svi bili funkcioneri Vučićeve stranke.

U pitanju je druga delegacija SNS-a koja boravi u Budvi uoči lokalnih izbora. Prvu je – u maju – predvodio bivši rukometaš Vladimir Mandić.

Mandić, koji je član Glavnog odbora SNS-a i biznismen blizak Vučiću, je tada u Budvi viđen u društvu svog prijatelja, bivšeg poslanika DF-a Mila Božovića koji je nasledio Marka Bata Carevića.

Mandićeva misija je bila uspešna jer je pomirio tada zavađene lidere DF-a Božovića i Carevića koji su se, kako tvrde izvori Pobjede, čak i fizički sučelili.

Mandić je već bio angažovan u slučaju Nikšića kada je Vučić uložio stotine hiljada evra u pobedu Demokratskog fronta pomažući tu političku grupaciju finansijski, logistički, ali i medijski – direktno se mešajući u unutrašnje stvari Crne Gore.

U seriji tekstova objavljenih od januara do 14. marta prošle godine razotkrila šemu delovanja funkcionera SNS-a koji su bili angažovani kako bi tadašnja opozicija, prvenstveno DF, srušila veliki bastion DPS-a – Nikšić. U glavnoj ulozi je bio, kao i u slučaju Budve, upravo Vladimir Mandić.

„Šema je bila tipično vučićevska: prvo je krajem januara poslata prethodnica od desetak članova Srpske napredne stranke koju je angažovao Petar Babović, načelnik Pomoravskog okruga i istaknuti funkcioner Vučićeve stranke.

Nakon kraha akcije prve grupe, Vučić nije ništa prepuštao slučaju, pa je za Nikšić angažovao prvi ešalon svoje stranke u koju spadaju – Aleksandar Jokić, kum njegovog brata Andreja, te član Glavnog odbora i poznati rukometaš Vladimir Mandić kao i bivši rukometni reprezentativac Dane Šijan.

Mandića i ekipu je tada policija privela pod sumnjom za kupovinu glasova zbog velikih količina keša koje su posedovali.

Na informativni razgovor privedeni su tada, osim pomenute trojice, Nemanja Bogdanović iz Sarajeva, Slobodan Lalović iz Foče, Dejan Puhalo iz Trebinja, Blagdan Madžić iz Foče i Miroslav Vujović. Iz Srbije ih je u Crnu Goru, kako sumnja policija, doveo poslanik DF-a iz Budve Milo Božović“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.