"Obećao da će za 100 dana podići standarde": Hristijan Mickoski preuzeo funciju premijera Severne Makedonije 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Novoizabrani predsednik Vlade Severne Makedonije Hristijan Mickoski danas prepodne je pruzeo premijersku funciju od svog prethodnika Talata Džaferija.

Kako je saopštila Vlada Severne Makedonije, „premijeri su imali kraći sastanak u kabinetu premijera“ na kojem je Džaferi Mickoskom čestitao na izboru i „poželeo uspešan i efikasan rad, u interesu svih građana države i Republike Severne Makedonije“.

„Bivši premijer Džaferi je naglasio da su državi, kao i do sada, potrebne kvalitetne reforme radi poboljšanja kvaliteta života građana prema evropskim demokratskim standardima i vrednostima. Izražena je i nada u visok nivo političke svesti i saradnje oko strateških prioriteta“, piše u saopštenju sa primopredaje premijerske dužnosti u Vladi Severne Makedonije.

Dodaje se se da je na sastanku Mickoskog i Džaferija „konstatovano da su prelazna Vlada i državne institucije uspešno odgovorile na obavezu organizovanja slobodnih, fer i demokratskih izbornih procesa i omogućile miran i demokratski prenos vlasti“.

„Ovo je ocenjeno kao doprinos evropskom ponašanju države koja teži punopravnom članstvu u Evropskoj uniji“, ističe se u saopštenju sa sastanka novoizabranog i dosadačnjeg premijera Severne Makedonije.

Poslanici u parlamentu Severne Makdonije kasno sinoć su većinom glasova izabrali novu vladu koju čine koalicija VMRO DPMNE „Tvoja Makedonija“, albanska koalicija „Vredi“ i pokret „Znam – Za našu Makedoniju“.

Za izbor nove koalicione vlade Severne Makedonije, glasalo je 77 poslanika u parlamentu sa 120 mesta, 22 je bilo protiv, a uzdržanih nije bilo.

Novi premijer Severne Mkedonije, lider VMRO DPMNE, Hristijan Mickoski je, na završetku dvodnevne rasprave, obećao da će njegova vlada „već u prvih 100 dana podići standarde, da će mukotrpno raditi i brinuti se da se država menja, da se kreće napred, da će poštovati građane i da će biti odgovorni“.

„U prvih 100 dana počinjemo furiozno, sa optimiznom i sa ogromnim optimiznom. Smanjićemo poreze, povećati penzije. Počećemo opštinske projekte vrednosti većoj od 200 miliona evra, jednu milijardu evra za makedonsku ekonomiju, nove strane invesrticije za zapošjavanje, besplatni udžbenici za sve, front protov korupcije, borba za rast od pet procenata makedonske ekonomije, početak kapitaln ihinfrastuktornih projekata.
Za tebe, za nas. Ovo će biti vlada za narod. Dolazi nova generacija. Da napravimo Makedoniju ponovo ponosnom. Ovo je poslednja šansa za to“, rekao je Mickoski.

Opoziiji je poručio da ima pruženu ruku i da je spreman da razgovara o svim otvorenim i važnim pitanjima.

Mickoski je istakao da će njegova vlada ostati posvećena evropskim integracijama i da će marljivo raditi na usklađivanju politika sa evropskim standardima, unapređujući cilj za punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU), ali i da „ovakav bugarski diktat pod ovim okolnostima neće proći i da neće biti ustavnih izmena“.

„Nastavljamo da stojimo zajedno sa našim partnerima iz EU i zajedno ćemo usaglašavatii zajedničku spoljnu politiku sa EU. Nastavlja se i podrška Ukrajini da se odbrani i odbrani svoj suverenitet i teritorijalni integritet”, rekao je Mickoski.

Nova Vlada koju čine koalicija VMRO DPMNE „Tvoja Makedonija“, albanska koalicija „Vredi“ i partija „Znam – Za našu Makedoniju“ ima 20 ministarstava, umesto 16 koliko su imale prethodne makedonske vlade, tri ministra su bez resora, a premijer će imati pet zamenika.

U vladinom kabinetu 15 članova je iz koalicije „Tvoja Makedonija“ koju predvodi VMRO-DPMNE, šest iz albanske koalicije „Vredi“ i dva iz partije „Znam – Za našu Makedoniju“ bivšeg visokog funcionera SDSM i gradonačelnika Kumanova Maksima Dimitrievskog.

Te vlada ima podršku ukupno 78 poslanaika nove parlamentarne većine u Sobranju Severne Makedonije sa 120 mesta.

U novom sazivu makedonskog parlamenta opozicija su koalicije „Evropski front“ oko albanske Demokratske unije za integraciju (DUI), koalicija „Za evropsku budućnost“ koju predvodi Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) i politička partija „Levica“.

Lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je mandat za sastav nove vlade Severne Makedonije dobio u četvrtak 6. juna.

Parlmentarni i predsednički izbori u Severnoj Makedoniji, na kojima je ubedljivo pobedila VMRO DPMNE (sa osvojenih 58 mandata) i predsednička kandidatkina te konzervartivne partije Gordana Siljanovska Davkova, održani su u sredu 8. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari