Od danas jeftinije sve vrste goriva u Crnoj Gori, u Hrvatskoj pojeftinio benzin a poskupeo dizel 1Foto: EPA-EFE MOHAMED MESSARA

Cene goriva se konstantno menjaju, pa je tako u Crnoj Gori od danas ono jeftinije, ali u Hrvatskoj, iako je benzin pojeftinio, cena dizela je porasla.

Cene goriva u Crnoj Gori od ponoći su niže za 11 centi, saopštilo je Ministarstvo za kapitalne investicije.

Super 98 košta 1,63 evra, a super 95 – 1,59 evra.

Naredne dve nedelje za litar evrodizela biće potrebno izdvojiti 1,63 evra, a lož ulje 1,86 evra.

Nove cene važiće do 2. avgusta, piše RTCG.

I u Hrvatskoj jeftinije

Nova korekcija cena goriva donosi jeftiniju vožnju na benzin – litar sa 13 i po kuna pada na 13 kuna i dva lipa. Ipak, dizel je poskupeo, pa tako se cena ovom derivatu sa 13 i 8 lipa diže na 13 i 43 lipe. Ograničenje cene plavog dizela produžava se na 9 i 45 kuna za naredne dve sedmice.

Cene goriva malo rastu, malo padaju, ali je sve ovo, žale se građani, i dalje preskupo.

– Ovo je previše za naš platni standard, da su plate veće, ok, ali ovako, mislim da je mnogo.

– Sve ide predaleko, ne znamo kako ćemo izdržati.

– Skupo je za naš standard, za naše plate, za naše penzije, sve je skupo.

Vlada je izjednačila cene goriva na i van autoputeva. Ukinuto je administrativno ograničenje maloprodajnih i veleprodajnih cena, ali je trgovinska marža i dalje 65 lipa, a akcize su i dalje smanjene za 80 lipa za benzin i 40 lipa za dizel.

– Da nije bilo tih poteza, dizel bi bio 15 i 70 kuna, a benzin 14 i 92 kune. Zbog toga radimo kao i do sada, vodeći računa o standardu građana i privrede, a tako ćemo i ubuduće, rekao je Davor Filipović, ministar ekonomije i održivog razvoja, piše HRT.

Mali distributeri pozdravljaju izjednačavanje cene goriva na autoputevima i van njih, ali je cena plavog dizela, koji čini veliki deo njihove prodaje, ipak skuplja za kupovinu nego za prodaju, kažu.

– Sigurno je bolje nego što je bilo u proteklih mesec dana kada su cene bile fiksne i kada nisu bile realne s obzirom na otkupnu cenu u veleprodaji, tako da sada možemo da kažemo da je malo bolje, ali suštinski naš problem nije rešen, oni kažu.

Govoreći o sigurnosti snabdevanja gasom, ministar privrede kaže – biće dovoljno za našu potrošnju od 2,9 milijardi kubnih metara gasa.

– Naš LNG ima ukupno 2,9 milijardi kubnih metara, skladište u Okoliju je 430 miliona kubika, tako da imamo dovoljne količine da obezbedimo sigurnost snabdevanja gasom u Republici Hrvatskoj, rekao je Filipović.

Ali uskoro će, kaže ministar, Hrvatska objaviti i plan uštede energije i preporuke za potrošače, a sve u skladu sa skorom dogovorom na nivou Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.