Parlament Republike Srpske o Dodikovom vetu na agreman ambasadoru Nemačke 1Foto: Narodna skupstina Republike Srpske / sajt

Parlament Republike Srpske je konačno mesto odluke za sva pitanja od interesa za Republiku Srpsku, rekao srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik na posebnoj sednici o njegovom vetu da se odobri agreman za novog nemačkog ambasadora u BiH Tomasa Fičena.

Dodik je poslanicima rekao da je svet danas u velikoj krizi, da ništa nije kao pre deset godina, i da RS predstoji da se bori za svoja prava dok je, kako je rekao, EU u krizi.

„Moramo odbaciti njihovu lažnu paradignu o reformama da bi se navodno išlo ka EU“, kazao je on, dodavši da je „sve bila prevara“ i da se tim reformama nameću antiustavna rešenja.

Prema njegovim rečima, Dejton je dao pravo Republici Srpskoj da njena skupština odlučuje o svim suštinskim pitanjima.

„RS odbija EU i nametanje BiH izvan Ustava i RS će to da odbaci“, kazao je on.

Dodik je kazao da Nemačka vodi „antisrpsku politiku“ i da je odbio da glasa za davanje agremana novom ambasadoru Tomasu Fičenu.

Poslanici opozicionih stranaka odlučili su da ne učestvuju na današnjem zasedanju.

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je posle sednice Predsedništava te stranke i Partije demokratskog progresa (PDP) da posebna sednica o Dodikovom vetu dalje izoluje Republiku Srpsku i nastavak je politike štetnih poteza za RS.

„Smatramo da će naneti i politička i ekonomska šteta RS… Nemačka je jedan od naših najvećih trgovinskih i ekonomskih partnera“, rekao je Šarović.

Zamenica predsednika PDP-a Jelena Trivić izjavila je da se radi o „sumanutoj politici“ i prekidanju diplomatskih odnosa s Nemačkom.

„Verujem da je ovo predstava samog jednog čoveka, jer ne zna šta da radi u slobodno vreme. Ovo je direktan udar na naše radnike koji su tamo i koji su otišli odavde da tamo nađu posao. Srozavamo NSRS i mi u tome nećemo učestvovati“, naglasila je Trivićeva.

Predstavnici opozicije su ocenili da je Dodik napravio „još jednu predstavu za javnost“.

Na posebnu sednicu nisu došli ni poslanici Demokratskog narodnog saveza (DNS), kao ni poslanici bošnjačkih stranaka u RS.

Da bi Dodikov veto bio podržan, mora da dobije podršku dve trećine poslanika u Narodnoj skupštini RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.