Plenković odgovorio Vučiću: Neformalno smo saznali za posetu Jasenovcu, nije bilo službene najave 1Foto:EPA-EFE/Geert Vanden Wijngaert / POOL

Premijer Hrvatske Andrej Plenković obratio se javnosti nakon sednice predsedništva HDZ-a i govorio o zabranjenom odlasku predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Jasenovac.

“Poslali smo poruku da nije bilo vreme za takvu posetu. Neslužbeno smo saznali da postoji želja da se dođe u nedelju, ali bez službene najave. Koliko god da se želi diskretno obaviti, ona ima posledice na domaćine. Rekli smo da nije trenutak niti je metodologija bila za to ispravna. Kada dođe trenutak, možemo o tome govoriti. Hrvatska je otvorena, tolerantna. Danas sam prvi put video u srpskim medijima da smo mi ustaška vlada“, rekao je Plenković.

O tome da se Aleksandar Vučić najavio prošlog septembra, premijer je rekao da „mora videti“.

„Ne znam šta je u pozadini, ja gledam širi kontekst. Vidim da se u Srbiji odugovlači s formiranjem vlade do krajnjih rokova. U ovom trenutku smo smatrali da takva poseta nama ne odgovara“, rekao je Plenković.

Kad će Vučić moći u Jasenovac?

„Gledajte, važno je da se u međusobnim odnosima tretiramo s poštovanjem i da vodimo računa da smo država. Države komuniciraju isto kao i ljudi. Kad neko dolazi u posetu, on prvo nazove i najavi se. Ista vrsta komunikacije treba da bude i među državama. Ovde to nije bilo obavljeno na odgovarajući način. Za takvu posetu koja, hoćemo mi to reći ili ne, ima svoje političke posledice… Hrvatska drži do sebe i svojih komšija i želi normalizovati odnose. Svaka poseta koja može da ima političke konsekvence se mora pažljivo dogovarati“, rekao je Plenković.

On je istakao da deluje smešno kad se piše da je u Hrvatskoj „neka ustaška vlada“, te da svakom ko ima neke ambicije u Evropi bi bilo „dobro da spusti loptu“.

„Što se tiče Pupovca, mi sarađujemo i bilo je jako puno onih koji kritikuju vladu i anatemiziraju mene zbog saradnje sa srpskom manjinom. I uprkos njima mi dobjamo poverenje jednom, dvaput. Ta politika nema alternativu. Mi imamo manjine koje su deo hrvatskog naroda u političkom smislu. To je zalog jačanja položaja Hrvata drugde“, rekao je.

„Svega sam se nagledao, ali…“

„Svega sam se nagledao, ali ovakvih naslovnica srpskih tabloida još nisam“, rekao je Plenković.

Kako je rekao, pustiće malo da se slegne „ovo što gledamo“, pa kad se uspostavi „normalna, konstruktivna komunikacija, razgovaraćemo kad ćemo, šta i kada“, rekao je premijer.

„Mislim da smo Vulina proglasili nepoželjnom osobom kad je na sličan način pokušao dovesti vojnike u Jasenovac. Ako se nešto kani raditi konstruktivno, ako se želi normalizovati situacija, onda treba usvojiti evropske manire. Dobar dan, mi bismo došli, kad bi vam odgovaralo, ima li neki dobar trenutak? Ne možete dolaziti u državu kad i kako se kome prohte“, rekao je Plenković.

„To nije privatna poseta“

„To nije privatna poseta, to je nešto sasvim drugo“, rekao je premijer.

„Imate nekog ko je predsednik države i treba voditi računa da, bez obzira na to koliko su teški odnosi, a podsećam na velikosrpsku agresiju na Sloveniju, Hrvatsku i Kosovo… To nije bilo pre 150 godina nego svega 30-ak. Kad se to stavi u kontekst, onda stvari postanu jasnije“, rekao je Plenković.

„Nismo mi slali službenike da šetaju po Srbiji, da idu u šoping. Dobiju putni nalog, pa tamo piše poseta hrvatskoj manjini, zaređenje biskupa… svako ko ide tamo ide s nekim razlogom. Hrvatski službenici ne hrle nigde bez razloga“, rekao je premijer.

„Ništa, idemo sad čitati šta ima novo s ustaškom vladom Andreja Plenkovića. To je sad glavna fora među nama“, zaključio je ironično Plenković na kraju konferencije.

Izvor: Index.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.