Plenković: Optužnica protiv pilota podignuta iz političkih razloga 1Foto: Beta/HINA/Edvard SUSAK

Premijer Hrvatske Andrej Plenković ocenio je danas da je optužnica za ratni zločin protiv četvorice hrvatskih pilota u Srbiji podignuta iz političkih razloga.

„Ne dolazi u obzir da pobednička hrvatska vojska kojoj dugujemo slobodu i nezavisnost, sad ex post pravnim aktima u susednim državama, a uvereni smo da su iza toga politički razlozi, da se sad iz heroja pretvore u nekog protiv koga će se voditi krivični postupak. To ne dolazi u obzir“, rekao je Plenković posle sednice vrha Hrvatske demokratske zajednice, čiji je predsednik.

Kako je prenela TV N1 on je na pitanje o izjavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića povodom otkazivanja posete ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova i kritikama koje je uputio Plenkoviću zbog stava o srpskoj politici, ponovio da Srbija više ne može da sedi na dve stolice.

Vučićeve izjave vezane uz Hrvatsku tokom obraćanja naciji pre dva dana komentarisao je i predsednik Zoran Milanović koji je na pitanje novinara odgovorio da je „gledao to dramatično obraćanje“.

„Mislim da je patrijarh Crnojević, kad je selio Srbe s Kosova, bio skuliraniji i prizemljeniji od drame koju je Vučić pružio srpskom društvu“, kazao je Milanović.

On se složio s ocenom da Srbija mora da odluči gde želi ocenivši da ukoliko želi u EU, Srbija mora i da se ponaša po evropskim kriterijumima.

Kako je danas saopšteno, Viši sud u Beogradu potvrdio je 3. juna optužnicu protiv četvorice hrvatskih pilota zbog granatiranja izbegličke kolone u BiH u avgustu 1995, u vreme hrvatske akcije „Oluja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.