Pilot optužen za Petrovačku cestu: Kolege i ja smo sve časno odradili u ratu 1Foto: EPA-EFE/ MARKO ĐOKOVIĆ

Krivićno veće Višeg suda u Beogradu danas je potvrdilo optužnicu protiv četiri hrvatska pilota zbog navodnog ratnog zločina nad srpskim civilima tokom akcije Oluje 1995. Optužnicu je za N1 komentarisao jedan od optuženih pilota Danijel Borović, koji kaže da odbacuje sve što će mu se stavljati na teret

“Nemam novih spoznaja u odnosu na ono što se ranije provlačilo kroz medije, niko me nije službeno kontaktirao, sve je to sveže. Mogu samo reći da odbijam sve to što će mi se stavljati na teret, ne osećam se uopšte krivim po tom pitanju. Ja sam svojim kolegama u ratu odradio časno sve što je trebalo i sad je red na državi da se pokaže, oni koji je vode, ono što treba i da pokažu ono što trebaju imati”, kazao je Borović za N1 Hrvatska.

Osvrnuo se na sastanak s predsednikom Vlade Andrejom Plenkovićem.

“Na tom sastanku premijer je u ime Vlade izjavio da će se država postaviti u smislu zakona koji je na snazi. Očekujem da se ta optužnica neće prihvatiti, jer bi prihvaćanjem optužnice priznali jurisdikciju koju je Srbija sama sebi postavila, da ima pravo na ono na što nema pravo. Hrvatska je zakonom iz 2011. odbacila takvu mogućnost. To je jedini put”, istakao je on.

Dodao je da bi Hrvatska i ljudi koji je vode trebalo da preduzmu mere kojima bi zaštitili četvoricu pilota: “Jednog dana može biti tko zna tko još, kad bi se krenulo tim putem… Onda bi Srbi radili što god bi hteli, a to nije normalno.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari