Popis: Manje od 79 odsto Hrvata se deklarisalo kao katolici 1Foto: Shutterstock

Direktorka Državnog zavoda za statistiku Hrvatske Lidija Brković izjavla je dnas da su podaci o veri iz Popisa 2021. godine, koji pokazuju da se manje od 79 odsto Hrvata deklarisalo kao katolici, „relevantni i tačni“, a uverena je da će se sve nedoumice razrešiti kad kompletni podaci budu potpuno obrađeni.

„Popis stanovništva je sproveden profesionalno i stručno. Zadatak Državnog zavoda za statistiku je da sprovede Popis savesno i odgovorno. Mi smo to i napravili i svi podaci koje smo juče objavili su relevantni i tačni“, rekla je Brković gostujući u dnevniku HRT.

Ona je, kako javlja agencija Hina, naglasila da su podaci objavljeni u četvrtak zvanični, kao i da je objavljena isključivo jedna tabela, dok je druga tabela „radna verzija koju je Zavod koristio u obradi“.

Zavod će preduzeti pravne radnje kako bi zaštitio svoj integritet i verodostojnost i utvrdio odakle su se pojavili napisi u medijima o dve tabele koje, kako je rekla, „zapravo nikada nisu ni postojale“.

Ona je naglasila da DZS stoji iza svakog zvaničnog podatka „jer su oni tačni i relevantni“.

Odstupanja je objasnila činjenicom da je po prvi put popisnicima bilo omogućeno da se otvoreno izjasne o pripadnosti veri, gde se ukupno 3.057.000 Hrvata izjasnilo da su katolici, odnosno, što je nešto manje od 79 odsto građana RH.

Ona je objasnila da se određeni broj građana nije se upisao kao ‘katolik’, što ne znači da se ista osoba nije mogla u drugim obeležjima deklarirasi kao pripadnik katoličke vere.

Brković je najavila da će DZS narednih dana objaviti detaljne podatke o pripadnosti verskim zajednicama.

Ona očekuje da će se tada rešiti sve nedoumice, ali je naglasila kako „DZS i dalje stoji pri tome da je činjenično stanje“ da sse oko 79 odsto stanovnikahrvatske izjasnilo da su katolici.

Brković je rekla da obrada podataka Popisa 2021. i dalje traje i najavila da će DSZ po završetku tog procesa održati konferenciju za novinare, javila je Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.