Potpredsednica EK Dubravka Šuica: Ulazak Hrvatske u Šengen istorijska odluka 1Foto: Shutterstock

Hrvatska vlada danas je pozdravila jednoglasnu odluku svih članica EU o prijemu Hrvatske u šengenski prostor od 1. januara 2023. i istakla da je „predanim radom“ ispunila kriterijume za članstvo, a potpredsednica Evropske komisije Dubravka Šuica izjavila je da ulazak u šengensku zonu predstavlja „istorijsku odluku“, javlja agencija Hina.

“Ovo je stvarno istorisjka odluka i to nije floskula. Hrvatska je konačno deo zapadnog sveta, nije više u Evropi dveju brzina i jednako je integrisana kao i sve ostale članice EU”, rekla je Šuica novinarima u Briselu.

Dodala je da je reč o velikoj pobedi s obzirom da je to posao koji se „ponekad događao iza scene” i na kojem je trebalo “diplomatski mudro raditi“.

Jednoglasnom odlukom na sastanku ministara unutrašnjih poslova država članica danas u Briselu Hrvatska je postala 27. članica šengenskog prostora i za manje od mesec dana, od 1. januara, ukidaju se granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prelazima, a od proleća i na anerodropmima.

Bugarska i Rumunija na istom sastanku nisu dobile zeleno svetlo jer je Austrija bila protiv prijema obe zemlje, a Holandija protiv pristušanja Bugarske.

Vlada u Zagrebu oglasila se saopštenjem posle odluke evropskih ministara unutrašnjih poslova.

„Pozdravljamo jednoglasnu odluku svih članica, kojom je potvrđeno članstvo Hrvatske u šengenskom prostoru od 1. januara 2023.“, navedeno je u saopštenju posle sednice Vlade.

Ističe se da je Vlada „predano radila“ i „ispunila sve potrebne kriterijume“ kako bi Hrvatska bila spremna da postane deo prostora EU bez unutrašnjih graničnih kontrola.

„To su prepoznale i sve evropske institucije koje su Hrvatskoj dale pozitivnu ocenu“, ocenila je Vlada premiejra Andreja Plenkovića.

Članstvo u Šengenuće, kako se navodi, „doneti niz prednosti za hrvatske građane i privredu, posebno u pogledu slobode kretanja i prelaska granica, bržeg i lakšeg protoka roba i usluga, te daljeg rasta turističkog prometa“, ocenjeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.