Predsedništvo BiH šalje vojni tim u Tursku posle zemljotresa, savetnik predsednice kritikuje 1foto (BETAPHOTO AP Photo/Mahmut Bozarsan)

Predsedništvo BiH je danas na vanrednoj sednici odlučilo da pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine pošalje u Tursku radi pružanja pomoći u otklanjanju posledica zemljotresa.

Kabinet bošnjačkog člana Predsedništva BiH Denisa Bećirovića je saopštio je da je data saglasnost Ministarstvu odbrane BiH da uputi medicinski tim Oružanih snaga BiH u Tursku.

Predsedništvo je uz to zadužilo Ministarstvo odbrane BiH da po hitnom postupku preduzme mere i radnje iz svoje nadležnosti radi upućivanja mešovitog kontingenta Oružanih snaga BiH u Tursku radi pružanja pomoći u otklanjanju posledica zemljotresa.

Predsedništvo BiH je zadužilo Ministarstvo odbrane i da sagleda mogućnost poklanjanja opreme potrebne Turskoj, saopštio je Bećirovićev kabinet.

Saopštenje iz Bećirovićevog kabineta bilo je povod da predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović pokrene inicijativu za ukidanje Službe za odnose s javnošću državnog Predsedništva.

Njen savetnik Saša Aulić izjavio je za novinsku agenciju Srna da „bez prethodnog usaglašavanja nije moguće da bilo koji član Predsedništva iznosi stavove niti informacije u ime te institucije“.

Po njegovim rečima, to je pokušao Denis Bećirović, „uzurpirajući nadležnost u nameri da na temi odbrane prikupi jeftini politički poen“.

Aulić je dodao da, mada je saopštenje naknadno nazvano „kabinetsko“, to i dalje ne znači da pravo saopštavanja nakon sednice Predsedništva pripada bilo kojem kabinetu pojedinačno, čak i da je to kabinet predsedavajućeg.

„S obzirom na skandalozno ponašanje Kabineta ‘bošnjačkog člana’ Predsedništva, ‘srpski član’ i predsedavajuća je uputila inicijativu za ukidanje Službe za odnose s javnošću Predsedništva BiH čiji bi dosadašnji radnici, s ciljem zaštite njihovih prava, bili rasporedjeni na druga radna mesta u okviru iste institucije“, rekao je Aulić.

On je naglasio da ako ova inicijativa ne bude prihvaćena, to znači da će ubuduće tri kabineta slati tri saopštenja sa istog sastanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.