Predstavnički dom parlamenta Federacije BiH pozvao Šmita da obrazloži svoje namere 1Parlamenn Federacije BiH Foto: Oslobođenje, arhiva

Predstavnički dom parlamenta Federacije BiH pozvao je visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita da prisustvuje sednici ovog doma ili da se pisano izjasni o planovima da nametne izmene Izbornog zakona i odredjene ustavne promene u tom BiH entitetu.

Poziv Šmitu da se obrati Predstavničkom domu parlamenta Federacije BiH usledio je na zahtev poslaničkog kluba Stranke demokratske akcije (SDA).

„To je neophodno da bi se poslanici u Predstavničkom domu, ali i šira javnost upoznali o aktivnostima koje je najavio OHR. Mnogo je pitanja koja zbunjuju javnost, ali i same poslanike kao što je najava amandmana na Ustav FBiH vezana za uvodjenje cenzusa od tri posto prilikom izbora delegata u Domu naroda“, rekao je predsednik Kluba SDA Adnan Efendić.

Socijaldemokratska partija BiH predložila je da Predstavnički dom Federacije BiH donese Deklaraciju o neprihvatanju predloga Kancelarije Visokog predstavnika (OHR) da se izmene entitetski Ustav i drugi zakonski akti, kojima bi se, kako je ocenjeno, dodatno produbile etničke podele i diskriminacija u BiH.

„Pozivamo Visokog predstavnika da odustane od nametanja odluke kojom bi se legaliziralo etničko čišćenje i počinjeni genocid u BiH, te bio prekršen Ustav FBiH. Takodje, pozivamo OHR i potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma na poštovanje i doslednu primenu odredbi ovog sporazuma“, rekao je predsednik Kluba SDP-a Damir Mašić.

Klub poslanika Demokratske fronte (DF) predložio je donošenje Deklaraciju „Protiv podele BiH, za gradjansku i demokratsku“, u kojoj je naglašeno jasno opredeljenje da rešenje pitanja kršenja ljudskih prava u BiH leži u provodjenju presuda Evropskog suda za ljudska prava i da bilo kakvo nametanje izmena Ustava i Izbornog zakona u pravcu dalje diskriminacije gradjana nije prihvatljivo.

„Opredeljenji smo da se, za gradjansku i evropsku BiH u kojoj će svi gradjani imati ista prava, borimo svim demokratskim sredstvima“, poručila je predsjednica Kluba DF Alma Kratina.

Osim o ove dve deklaracije, Predstavnički dom Federacije BiH glasaće i o Deklaraciji o sprovodjenju Ustava BiH, Ustava FBiH, medjunarodnih sporazuma i pripadajućih aneksa, kao i sprovodjenju presuda Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava u pogledu reforme izbornog zakonodavstva BiH, koju je predložio poslanički klub HDZ-HNS.

Predsednik Kluba HDZ BiH-HNS Marijan Klaić naveo je da je u situaciji najveće političke krize u kojoj se nalazi BiH, obaveza da se štiti ustavni poredak i institucije BiH i Federacije BiH.

„Smatramo da iznošenje maksimalističkih zahteva i težnje za radikalnim promenama Ustava, s koje god strane da dolaze, dovode samo do daljeg produbljivanja krize, dodatnih podela i narušavanja poverenja medju narodima i gradjanima“, rekao je Klaić.

Klub HDZ-HNS traži da Predstavnički dom potvrdi da su konstitutivnost tri naroda (Bošnjaka, Hrvata i Srba) i njihovo legitimno predstavljanje osnova Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Bilo kakvi pokušaji derogiranja konstitutivnosti, koju je upravo Ustavni sud BiH označio kao krovno načelo, kao i nasrtaji i negacije Odluke Ustavnog suda BiH, znače rušenje ustavnog poretka BiH i Dejtonskog sporazuma“, naveo je Klaić.

Prema njegovim rečima, „sve anomalije političkog sistama koje se reflektuju kroz diskriminaciju i političku majorizaciju moraju biti otklonjene i uskladjene kroz reformu izbornog zakonodavstva i ograničene ustavne reforme“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.