Jakov Milatović novi predsednik Crne Gore 1Foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Prema podacima Centra za monotoring i istraživanje, na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka, Crna Gora dobila je novog predsednika – Jakova Milatovića.

Jakov Milatović dobio je 60,1 odsto glasova, a Milo Đukanović 39,9 odsto.

Podsećamo, u Crnoj Gori održan je drugi krug predsedničkih izbora, a za predstavnika zemlje građani su birali između kandidata Demokratske partije socijalista (DPS) i aktulenog šefa države Mila Đukanovića i čelnika Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića.

Prema prvim rezultatima, predsednički kandidat DPS-a Milo Đukanović osvojio je 39,4 odsto glasova a predsednički kandidat Evrope sad Jakov Milatović 60,6 odsto glasova.

To su podaci na osnovu prvog obrađenog materijala, koje je saopštio CEMI.

Predstavnica CEMI Ana Nenezić ocenila je da se rezultati neće drastičnije menjati.

Prema CEMI-ju, izlaznost je 70.9 odsto.

Pravo glasa imalo je 542.154 birača.

Kada je reč o glasanju putem pisma, u drugom krugu predsedničkih izbora za oko 12.000 ili 2,2 odsto upisanih birača odobren je zahtev za glasanje putem pisma, dok je u prvom krugu glasalo 1,81 odsto birača pisanim putem, priše CDT.

Podsetimo, danas je policija u Nikšiću postupila po prijavi da u prostorijama Pčelarse organizacije jedna partija kupuje lične karte. Na licu mesta zatekla je šest osoba koje su odvedene u Odeljenje bezbednosti. Policija nije pretresla prostor, a o slučaju je obavešten tužilac u Nikšiću.

U istom gradu, policija je prikupila obaveštenja od više građana koji su zatečeni u štabu jedne partije, a koji su došli radi nadoknade putnih troškova.

Na izbore su izašli i mitropolit crnogorsko-primorksi Joanikije, jedan od lidera Demokratskog fronta, Andrija Mandić, lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, ali i aktuelni lider države i kandidat Milo Đukanović.

Nešto ranije, na izbore je izašao i drugi predsednički Jakov Milatović, s tim što je zaboravio ličnu kartu.

U toku održavanja drugog kruga izbora Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) navodi da je bilo nepravilnosti. kažu da posmatrači i građani prijavljuju čestu upotrebu mobilnih telefona na biračkim mestima, kao i fotografisanje glasačkih listića.

Uza sve to, dogodio se i jedan napad nožem ispred biračkog mesta u Podgorici.

Jedan birač napao je članove odbora, bilo je fotografisanja registarskih tablica, automobila. Jedan bilbord nalazi se 30 metata od glasačkog mesta, što je protiv zakona. U Nikšiću su članovi biračkog odbora naglas izgovarali ime i prezime birača. O svemu ovome pisao je naš list.

Oko pola 5 popodne, u mestu Kanje kod Bijelog Polja nakratko je prekinuto glasanje nakon što je jedan od glasača posle glasanja komisiji predao otvoren glasački listić, što je izazvalo raspravu među članovima partija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari