Ruski medij: Elmedin Konaković potencijalno novi partner Rusije u BiH 1Foto: klix.ba

Novi „umereni“ ministar inostranih poslova BiH Elmedin Konakoviću već je u ruskim medijima viđen kao potencijalni novi partner u BiH. Kako ističe u prvi plan balkanist.ru. ruski propagandistički kanal specializovan za Balkan, Konaković je taj koji se zalaže za “bolja prava” Srba u Bosni i njihove težnje da održavaju posebne odnose sa Srbijom, u kojoj vide svoju „veću domovinu”.

Podsetimo, Konaković je odabrao Banjaluku za svoju prvu zvaničnu posetu od stupanja na dužnost što je danas potvrdio i Milorad Dodik.

Ruski kanal piše da se Konaković zalaže za “konstruktivan dijalog i saradnju sa vodećim političkim snagama bosanskih Hrvata i Srba unutar zemlje”, te da uspostavljanje dijaloga sa Srbima nisu prazne reči.

O tome, kažu, govori nedavni uspeh u pregovorima oko formiranja Veća ministara BiH i aktuelna kampanja “maltretiranja” novog ministra spoljnih poslova BiH “od strane prozapadnih medija bliskih i kontrolisanih od strane Bakira Izetbegovića, koji stalno optužuju Konakovića za korupciju na prethodnoj funkciji premijera Kantona Sarajevo i bliske odnose sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom”.

Kako navodi ruski medij, za “radikale iz SDA” i zapadne medije, Konaković, kao i cela probošnjačka osmica, koja je učestvovala u formiranju novog Veća ministara BiH, „izdaje interese bosanskih Muslimana i deluje u interesu Srbije i Hrvatske“.

Oni upućuju i na nedavni Konakovićev intervjuu za N1 gde se on, kažu, našalio da ga sa predsednikom Republike Srpske jako povezuje ljubav prema košarci.

Kada su u pitanju konkretni koraci za unapređenje odnosa sa Srbijom, Konaković je, piše ruski medij, nagovestio spremnost Sarajeva da konačno reši pitanje državne granice sa Beogradom, što će otvoriti mogućnosti BiH da učestvuje u zajedničkim energetskim projektima sa Srbijom, za šta se zalaže Republika Srpska.

Uprkos činjenici da novi ministar spoljnih poslova BiH eksplicitno navodi da evropske integracije treba da ostanu glavni spoljnopolitički cilj Sarajeva, izgradnja konstruktivne saradnje sa srpskom stranom (Banjaluka i Beograd), kao i navedena potreba da se održe dobri odnosi „sa Istokom“, signalizira da Bosna i Hercegovina ima sve šanse da nastavi da vodi relativno nezavisnu politiku iz Vašingtona i Brisela, uključujući i kroz odnose sa Moskvom.

“A to znači da će BiH ostati zemlja koja se nije zvanično pridružila antiruskim sankcijama”. Rastuća globalna kriza u Evropi izazvana ratom u Ukrajini i situacija oko Kosova aktivno će doprineti, tvrde, da novi šef bosanskog ministarstva inostranih poslova “oživi spoljnu politiku Sarajeva, držeći je nezavisno od direktnog uticaja spoljnih faktora”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.