S. Makedonija ukinula zabranu izvoza suncokretovog ulja 1Foto: Shutterstock

Vlada Severne Makedonije ukinula je danas zabranu izvoza suncokretovog ulja, uvedenu pre dva meseca.

U saopštenju Vlade se navodi da je utvrđeno da „tekuća domaća proizvodnja suncokretovog ulja redovno snabdeva domaće tržište za potrebe masovne potrošnje“ i da „nema potrebe da se stvaraju viškovi, odnosno zalihe suncokretovog ulja za ishranu“.

U kompaniji „Vitaminka“, najvećem makedonskom proizvođaču ulja, Televiziji Telma je rečeno da je stanje sa suncokretovim uljem stabilno i da odluka Vlade neće poremetiti tržište.

Napominje se da se, u vreme kad vlada Dimitra Kovačevskog donosi odluku da ponovo dozvoli izvoz jestivog ulja od suncokreta, u Severnu Makedoniji taj proizvod svakodnevno uvozi iz Srbije i drugih zemalja i da je „juče ušlo 42.000 litara ulja“.

„Zbog nestašice tog proizvoda, pre izvesnog vremena potpisan je ugovor sa Srbijom da se odatle isporuči oko 2.000.000 litara ulja“, navodi Telma.

Vlada Severne Makedonije je 11. marta odlučila da ograni izvoza pšenice, ječma, kukuruza, pšeničnog brašna, suncokreta i suncokretovog ulja, uz objašnjenje da time namerava da spreči poremećaje na tržištu i špekulativno ponašanje trgovaca i proizvođača.

Ministar ekonomije Krešnik Bekteši je tada rekao da „treba imati u vidu da u ovakvim vremenima određeni trgovci pokušavaju da naprave veće profite“ i upozorio domaće proizođače i trgovce tim proizvodima da „prvo treba da se brinu za domaće tržište, a ne da po poterebi i po dobijanju ponuda s višim cenama iz inostranstva preusmere tu proizvodnju u izvoz“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.