SDA smatra da Šmit pre izbora neće nametnuti izmene Izbornog zakona i Ustava Federaciji BiH 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Funkcionerka Stranke demokratske akcije (SDA) Alma Čolo izjavila je da smatra da visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit neće pre opštih izbora u BiH, zakazanih za 2. oktobar, nametnuti nove izmene Izbornog zakona i ustavne promene u Federaciji BiH.

Čolo je posle konsultacija sa predstavnicima Kancelarije visokog predstavnika (OHR) o izmenama Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH navela da OHR „nije ništa konkretno nudio“.

Ona je navela da je današnji sastanak bio nastavak razgovora koje su imali 27. jula i da je OHR želeo da vidi kakvo je mišljenje SDA u vezi sa nametanjem izmena Izbornog zakona, koje bi trebale ići u pravcu deblokade Federacije BiH, njenih institucija, Ustava FBiH i izbora sudija Ustavnog suda.

Čolo je rekla da su predstavnici SDA izneli svoje stavove, naglasivši da delegaciji njene stranke u OHR-u nije predočeno nikavo rešenje, ni pisano niti usmeno.

„Mi smo rekli da nije dobro menjati Izborni zakon u vreme predizborne kampanje, to je u suprotnosti sa demokratskim standardima. Ukoliko bude trebalo menjati, Briselski dogovor je jasno precizirao da to treba raditi posle 2. oktobra“, istakla je ona.

Prema njenim rečima, SDA je tada spremna da učestvuje sa svim izabranim političkim akterima da se dođe do odgovarajućih rešenja, ali samo, kako je naglasila, u pravcu poštovanja evropskih demokratskih standarda.

Čolo je još kazala da u današnjim razgovorima u OHR-u nije učestvovao visoki predstavnik Kristijan Šmit, ali da smatra da on neće ići u nametanje bilo kakvih rešenja pre izbora.

„Mislim da OHR želi saslušati sve političke aktere, da vidi kad je dobro da nametne rešenje ili čak da to prepusti strankama pobednicima izbora. Ja sam ubđena da Šmit neće doneti rešenje protivno demokratskim standardima. Njegovi prethodni potezi su išli u pravcu zaštite suveriniteta i očuvanja države. Ne verujem da bi on mogao uraditi nešto što bi bilo potiv toga“, navela je funkcionerka SDA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.