Slobodna Bosna: Srbija i RS u strahu - “procureo" dokument Rezolucije o Srebrenici, Vučić u panici zbog ratne odštete 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

U rezoluciji koju priprema Misija Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama na čelu s ambasadorom Zlatkom Lagumdžijom traži se od svih zemalja sveta da razvijaju programe o Srebrenici, kao i da osude svako „veličanje lica koja su osuđena za ratne zločine protiv čovečnosti i genocid u Srebrenici“, prenose beogradski mediji navode  „Večernjih novosti“, piše Slobodna Bosna.

U tekstu dokumenta u koji su „Novosti“ imale uvid, piše Slobodna Bosna, i za koji prevashodno prema istom mediju lobira Nemačka, između ostalog tražiće se od Generalne skupštine UN-a da se 11. jul odredi za Međunarodni dan promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici, te da se taj datum obeležava u svim državama svake godine.

Takođe, dodaje Slobodna Bosna, u dokumentu se navodno traži i da se bez rezerve osuđuje svako negiranje istog.

Istaknuto je da se traži od generalnog sekretara UN-a da osnuje program za informisanje pod nazivom „Genocid u Srebrenici i UN“.

Mediji pretpostavljaju, piše Slobodna Bosna, da bi se rezolucija mogla naći pred Generalnom skupštinom UN-a krajem aprila.

Politička javnost u Srbiji, ali i bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska oštro se protive novoj rezoluciji o genocidu u Srebrenici, navodi Slobodna Bosna.

Tako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre nekoliko dana kazao:

„Ako se usvoji rezolucija, uslediće zahtevi za ukidanje RS-a kao i da Beograd plati ratnu odštetu.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari