Šmit: Dodik me pozvao da dođem na njegovo privatno imanje 1foto EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit (Christian Schmidt), kojem političari u Republici Srpskoj osporavaju legitimitet, izjavio je da ga je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik pozvao da dođe na njegovo imanje u Bakincima kod Laktaša, ali da on to za sada nije prihvatio.

„Dodik i ja se poznajemo već godinama, imam poziv da dođem na njegovo privatno imanje i popijemo piće. Možda možemo o tome pričati kasnije. Prvo ćemo raditi, ja sam Nemac, pa ćemo onda piti rakiju“, kazao je Šmit u intervjuu za bijeljinsku BN televiziju.

On je kazao da je njegov posao da sa političarima u BiH vodi dijalog, kao što se dijalogom moraju rešavati i sva sporna pitanja u BiH.

Komentarišući to što ga političari u RS osporavaju, Šmit je kazao da onima koji se bave tom temom ne treba posvećivati puno pažnje.

„Mogu samo reći da sam u punoj funkciji, da sam nastupao u Savetu bezbednosti, idem u Beograd i tamo me prihvataju (predsednik Srbije) Aleksandar Vučić i patrijarh SPC-a. A kada imam blagoslov crkve, onda to mora biti to“, naglasio je on.

Dodaje da ga je čak i Rusija u Savetu bezbednosti UN-a priznala kao „eksperta za BiH“, zbog čega se, kako je kazao, „oseća sasvim zadovoljno“.

Upitan da li je Bosna i Hercegovina uvela sankcije Rusiji, što vlast u Republici Srpskoj poriče, Šmit je kazao da u Savetu bezbednosti, osim Severne Koreje i još dve, tri zemlje niko nije odbio rezoluciju kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu.

„Mislim da se radi o tome da se vodi rat protiv nedužnih ljudi. Ukoliko se čak i Srbija tako ponaša, onda bi svakom ovde trebalo da bude jasno i da kaže – da, ja shvatam to i ne želim da se ljudi ubijaju, mi želimo mir. A to je bio sadržaj rezolucije i ja u svakom slučaju podržavam da se ona potpiše“, kazao je Visoki predstavnik u BiH.

Kada je reč o odnosima tri konstitutivna naroda u BiH, Šmit smatra da je potrebno mnogo više zajedničkih napora i razgovora, kako bi se prevazišli problem, a mnogo manje gledanja u prošlost.

„Moja vizija nije da međunarodna zajednica nameće rešenja, to moraju biti nezavisni građani koji će o tome odlučivati“, istakao je on.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica može u BiH da uvede standarde koji postoje u EU, ali da on „bonska ovlaštenja“ koristi samo onda kada to nije moguće izbeći.

„Moj cilj je da posle trideset godina dejtonske strukture OHR budu prošlost, a da buduće generacije to rade onako kako njima odgovara. Tako dugo mi moramo da ostanemo tu i pomognemo, iako je to ponekad neugodno“, kazao je je Šmit.

Govoreći o predstojećim opštim izborima u BiH, zakazanim za početak oktobra, Visoki predstavnik je rekao da će „izbora u svakom slučaju biti“.

„Ja neću reći koga trebate birati, ali želim reći, prvenstveno mladoj generaciji- iskoristite mogućnost da učinimo ono što možemo, da građani imaju osećaj da njihov glas vredi tačno onoliko koliko je to zamišljeno“, dodao je Šmit.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.