Šmit osudio skrnavljenje pravoslavnog groblja u Mostaru 1foto EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit osudio skrnavljenje pravoslavnog groblja u Mostaru.

„Skrnavljenje groblja je sramotan čin i krivično delo, kao i izrazi mržnje prema verskim osećanjima“, napisao je Šmit na Tviter nalogu OHR-a.

On je naveo da policija i pravosudni organi moraju privesti počinioce pravdi, posebno zato što je očigledno da je ovaj čin vođen mržnjom i predstavlja glorifikovanje neljudske ideologije.

Na zidu oko pravoslavnog groblja i na ulaznoj kapiji u groblje u mostarskom naselju Vihovići, koje se nalazi u zapadnom delu grada, ispisane su preteće poruke Srbima i nacrtani ustaški simboli.

Jedna od ispisanih poruka, uz koju je nacrtano slovo „U“, glasi: „Srpska porodica od 13 članova masovna je grobnica već iskopana, bacam granatu 12 pogiba, poslednjeg preživelog probodem vilama!“.

Druga poruka glasi: „Mi Hrvati ne pijemo vina, samo krvi četnika iz Knina!“.

Pored ove poruke stoji potpis Hrvatska Republika Herceg Bosna.

Na ulaznoj kapiji groblja ispisano je „Maksovi mesari“, kojima je u Drugom svetskom ratu komandovao Vjekoslav Maks Luburić, komandant logora Jasenovac i Stara Gradiška, u kojima su počinjeni stravični zločini nad Srbima, Jevrejima, Romima.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić (HDZ) i zamenik predsednika Gradskog veća Velibor Milivojević (SNSD) posetili su juče naselje Vihovići i zajedno osudili ove anticivilizacijske postupke.

„S obzirom na to da se slični ispadi pojavljuju u poslednje vreme, nemoguće je ne posumnjati da su u funkciji ‘neke politike’, koja želi pažnju prebaciti sa svega dobroga sto se u Mostaru trenutno događa. Važno je da svi pošaljemo poruku kako neće uspeti sa unošenjem nemira“, istakao je gradonačelnik Kordić.

Nedavno je u zapadnom delu Mostara, u kojem žive većinski Hrvati, oskrnavljeno partizansko groblje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.