SPC “štiti brak i porodicu” i u Crnoj Gori: Moleban zbog Prajda 1Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka organizuju „Moleban za svetinju braka i očuvanje porodice“ u petak 7. oktobra, zbog kako su naveli činjenice da se i u Crnoj Gori održavaju “manifestacije koje svojim delovanjem direktno razaraju Bogom blagosloveni brak i porodicu”, prenosi Glas Amerike.

Deseti, jubilarni, Montenegro Prajd biće održan 8. oktobra 2022. u Podgorici.

“Zbog činjenice da se i u našoj državi održavaju manifestacije koje svojim delovanjem direktno razaraju Bogom blagosloveni brak i porodicu, urušavaju tradicionalne vrednosti, a u isto vreme osećajući odgovornost za sebe, svoje porodice, decu i otadžbinu, pa i za one koji su i sami u zabludi, Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka organizuju „Moleban za svetinju braka i očuvanje porodice“ , stoji u saopštenju SPC.

Moleban će , kako su saopštili, održati na platou ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, u petak 7. oktobra u 18 sati.

U saopštenju, takođe, navode da “pozivaju sve one koji baštine tradicionalne vrednosti, moral i veru na sabornu molitvu sa slavskim ikonama bez političkih obeležja, parola i transparenata”.

Danijel Kalezić, iz organizacionog obora Montenegro Prajda, kaže da mu nisu najjasniji razlozi organizovanja događaja koji najavljuje SPC, jer kako navodi “pripadnici LGBT zajednice se bore za svoja prava, prava da žive dostojanstveno i bezbedno”.

“Mi se nikome ne mešamo u život. Nikada nismo niti ćemo heteroseksualnim osobama braniti da stupaju u brak, ili se baviti njihovim pravima na bilo koji način”, kazao je Kalezić za Glas Amerike.

On je pozvao “sve ljude dobre volje, koji žele da se bore za ljudska prava i društvo u kojem ćemo svi biti jednaki i živeti dostojanstveno da dođu u subotu na Prajd”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.