Tužilaštvo ispituje da li je uoči izbora pripremano ubistvo Đukanovića 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Više državno tužilaštvo formiralo predmet povodom danas objavljenog transkripta razgovora o planiranju likvidacije predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, saopšteno je iz tužilaštva.

Navodi se da će u daljem toku postupka preduzeti sve neophodne mere i radnje u cilju provere medijskih navoda i utvrđivanja svih činjenica, nakon čega će doneti odluku u predmetu.

M portal je danas objavio da su u presretnutim razgovorima u SKY ECC komunikacijama pripadnika organizovane kriminalne grupe Škaljari Srđana Vukića, koji je uoči i nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. godine obezbjeđivao lidera Prave Crne Gore Marka Milačića i Zlatka Draškovića, razgovara o ubistvu predsednika Crne Gore Mila Đukanovića. I Vukića i Draškovića službe bezbednosti koje su analizirale njihove razgovore označavaju kao pripadnike barskog ogranka Škaljarskog klana.

Šef kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković izjavio je da danas objavljeni materijali „na osnovu kojih se nedvosmisleno može utvrditi da su pripadnici škaljarskog klana imali planove za likvidaciju predsednika države Mila Đukanovića alarmantno je i zahteva hitnu reakciju bezbednosnog sektora i nadležnog tužilaštva“.

On je ukazao na to da sedmicama svedoče otkrivanju sprege škaljarskog klana, delova SPC, političkih partija i medija, „koji su očito zajednički vodili kampanju za izbore 30. avgusta kako bi preuzeli vlast sa ciljem ostvarivanja interesa pojedinih kriminalnih struktura“.

Đukanović je sinoć povodom pisanja medija kazao da nije imao informacije da se pripremala oružana pobuna na izborima 2020. godine, i naglasio da bi ti ljudi koji su pripremali državnu pobunu bili uhapšeni da je bilo takvih podataka.

„Svejedno da li su u mantijama, odelima ili trenerkama. Da li bi se u Crnoj Gori dogodilo neko veliko zlo i da li bi se dogodila oružana pobuna da je pobedio DPS? Ne bi, kao što se nije dogodilo ništa ni 2016. godine bez obzira što je iza velikog pokušaja državnog udara stajala Rusija i logistika Srbije. Kao što se ništa nije dogodilo ni kada smo priznali Kosovo, kao što se nije desilo ni 2015. godine – zato što je na čelu države bila ozbiljna struktura vlasti koja je osnovni posao zaštiute nacionalnih interesa odgovorno izvršavala“, rekao je Đukanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.