U hrvatskom Saboru burna rasprava o budžetu za 2022, opozicija protiv 1Sabor Hrvatske Foto: EPA/ANTONIO BAT

Saborski poslanici završili su večeras raspravu o predlogu Državnog budžeta Hrvatske za 2022. godinu, koji opozicija smatra nerealnim jer smatra da je sličan ovogodišnjem i da u uslovima pandemije korona virusa ne može biti ostvariv, pa najavljuju da ga neće podržati.

Predlogom Državnog budžeta predviđaju se prihodi od 164,5 milijardi i rashodi od 173,8 milijardi kuna, te deficit od 12 milijardi ili 2,6 posto BDP-a

Predsednik Vlade Andrej Plenković, predstavljajući Saboru predlog budžeta, rekao je kako je glavni smer prelazak s kriznog upravljanja na konkurentnosti i otvaranje novih radnih mesta.

„Želimo da ovaj budžet ubrza rast, privrednu transformaciju i strukturne reforme, jača našu otpornost i dublju integraciju unutar Evropske unije. Predlog proračuna se temelji na pozitivnim i ohrabrujućim trendovima oporavka hrvatske privrede i najavi rasta BDP-a od najmanje devet odsto u 2021, uspešnoj turističkoj sezoni i rastu izvoza“, rekao je, uz ostalo, Plenković, a prenosi HRvatska radio-televizija.

Dodao je kako je, s obzirom na neizvesnost razvoja pandemije, budžet prilagođen i okolnostima s kojima se Hrvatska i ceo svet suočavaju od početka najveće zdravstvene krize koju pamtimo.

Damir Bajs (klub Fokus-NZ) rekao je kako predlog budžeta i ne može biti realan u uvslovima pandemije i izrazio nadu da će sredstva uzeta zdravstvu biti vraćena rebalansom, napominjući kako je i Evropska unija dala prioritet zdravstvu.

Domagoj Hajduković (klub Socijademokrata) rekao je kako ne može podržati predlog, jer se u njemu ne vidi kako će se amortizovati mogući udari, ali i „ne trasira ono što bi trebao“.Saborska rasprava vođena je čitav dan.