Ubijenog Jovana Vukotića obaveštavali o smenama u crnogorskoj policiji 1Foto: Mup Srbije

Uprava policije Crne Gore zvanično je obaveštena o ubistvu Kotoranina Jovana Vukotića (42), potvrđeno je Portalu Analitika. Kako nam je saopšteno, Vukotić je ubijen u četvrtak popodne u Istanbulu.

Ranije su mediji javili da je Vukotić , koga su crnogorske bezbednosne službe označile kao vođu škaljarskog klana, ubijen u četvrtak popodne u Turskoj gde je bio sa suprugom i kćerkom.

Vukotiću je zbog kriminalne prošlosti duže vreme život bio u opasnosti.

Nekoliko puta izbegao je smrt. Hapšen je upravo u Turskoj, i to 10. septembra 2018. zbog falsifikovanja dokumenata i ekspresno izručen Srbiji gde je osuđen na 15 meseci zatvora.

Vukotića su bezbednosne službe, piše Pobjeda, označavale kao jednog od vođa škaljarskog klana, koji se bavi međunarodnim švercom kokaina i blisko sarađuje sa grupom koju predvodi Beograđanin Luka Bojović.

Prema stavu Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore (SDT), Vukotić je kao šef ove organizacije određivao koje osobe treba ubiti, davao uputstva i naredbe o vremenu, mestu i načinu likvidacija, obezbeđivao kriptovane telefone, novac, oružje i eksplozivne naprave koji su trebali da budu korišćeni u pripremama ubistava.

Jovan Vukotić je bio na poternici od septembra prošle godine, a nešto ranije napustio je Crnu Goru.

Viši sud potvrdio je optužnicu protiv Vukotića kojeg Specijalno tužilaštvo tereti da je zajedno sa Jankom Vukadinovićem formirao kriminalnu organizaciju radi likvidacije pripadnika i čelnika suprotstavljenog kavačkog klana Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera.

Među dokaznim materijalom protiv ove grupe našla su se i dokumenta koje su partnerske službe dostavile crnogorskim istražiteljima – transkripti razgovora sa “Skaj“ aplikacije koji su razotkrili uloge optuženih.

Ovaj Kotoranin, koji je imao crnogorsko i srpsko državljanstvo, nakon odležane kazne u Srbiji izručen je Crnoj Gori 8. februara 2020. prevezen je helikopterom pod jakim obezbeđenjem.

Crnogorske vlasti tražile su ga zbog pokušaja ubistva supruge vođe kavačkog klana Tamare Zvicer, Miloša Radonjića i Vojina Stupara te nedozvoljenog držanja oružja.

Optužbe za pokušaj ubistva ove tri osobe su odbačene.

Dok se nalazio u beogradskom zatvoru, srpski mediji su pisali da su pokušali da ga otruju. Nepoznate osobe, prerušene u policajce, njegovoj supruzi su pokušale da daju hranu sa cijanidom, ali je ona to odbila, jer je Vukotić uzimao hranu isključivo koja je spremana izvan zatvora.

U Spužu planirali da ga ustrele puškom ili napadnu dronovima sa eksplozivom

Vukotićevo dovođenje u Crnu Goru “kavčani“ su videli kao šansu za eliminaciju rivala pa su u kratkom roku napravili plan likvidacije koji je u delo trebala da sprovede grupa  sastavljena od pritvorenih i članova koji su se nalazili na slobodi, ali i zatvorskog čuvara Vladana Lučića.

SDT je kao članove ove organizacije označilo Slobodana Kašćelana, Dragana Kneževića, Gorana Vukčevića, Igora Terzića, Danila Bakića, Stevana Kraljevića, Radovana Mujovića, Vladana Lučića, Filipa Kneževića i Ratka Živkovića. sastavljena od pritvorenih i članova koji su se nalazili na slobodi, ali i zatvorskog čuvara Vladana Lučića.

Sadržaj Skaj komunikacija između članova kavačke grupe pokazao je da su Radoje Zvicer i Milan Vujotić, u slučaju neuspeha osnovnog, osmislili i rezervni plan.

Plan B podrazumevao je, pisao je crnogorski Mportal, da zatvorski čuvar Vladan Lučić zatvori kapiju prostora za šetnju unutar Istražnog zatvora i onemogući eventualno bekstvo Vukotića koji je trebalo da se napadne i iz vazduha dronovima na koje su bile prikačene eksplozivne naprave.

Iz sadržine dela Skaj komunikacije se može uočiti nervoza Zvicera i Mujovića što se odugvlači sa planom ubistva Vukotića. Iz tog razloga Zvicer u porukama saradnike optužuje: „Vjere u sebe nemate, to je ođe najviši problem“.

Vujotić potom dodaje: „Nemate vi samopouzdanja!!!“.

U narednoj poruci Zvicer konstatuje da je „previše ljudi je u sve ovo uključeno i vi tražite još još… sinoć legnemo sa stolarom, budimo se sa variocem. Morate biti odlučni i smireni. Vi treba da pošaljete po jedan metak.

Daj smirite se malo kumim ve Bogom. Ponašate se kao da vas guramo u vatru. Ma ko veli da je to lako da mu oca j…m, zato ste došli, dva najbolja da ga oderete, nema što niste činjeli, tri puta teže od toga“.

Vujotić potom šalje poruku: Ne guramo nikoga i nećemo. Kratko i jasno. Ko će da radi neka krene u kanal da sređuje, neka završi, držaće. Neka ujutro bude na upucavanje. Lako nije nego je teško. Ali sad samopouzdanje a ne mrak na oči“.

SDT navodi da su Zvicer i Vujotić podstrekli Gorana Vukčevića, Igora Terzića i još jednog nepoznatog pripadnika ove grupe da sa pogodne pozicije u blizini zgrade UIKS-a, sakriveni vegetacijom iz odvodnog kanala za vodu, osmatraju pritvorsku sobu u kojoj se nalazio Vukotić.

Njihov zadatak je bio da kada se Vukotić pojavi na prozoru pucaju na njega iz puške sa optičkim nišanom koju je prethodno nabavio Vujotić.

Zadatak ostalih je bio pružanje logističke podrške u ostvarivanju ovog kriminalnog plana.

Vukotić je pušten iz pritvora u Spužu 28. jula 2020.

 

Vukotiću ubjen otac 2019, brat takođe na optužnici SDT-a

Njegov otac Veselin Vukotić ubijen je u Dobroti, 20. aprila 2019. ispred porodičnih apartmana. Ubica mu je prišao s leđa i ispalio nekoliko hitaca. Taj zločin nije rasvetljen do danas.

Igor Vukotić, brat ubijenog Jovanar Vukotića, takođe se našao na optužnici SDT-a zbog sumnje da je oformio kriminalnu organizaciju koja je planirala teška krivična dela.

Optužnica protiv njega i Nikšićanina Ranka Radulovića i albanskog državljanina Erogena Brajovića potvrđena je 26. novembra 2018.

Ova grupa teretila se za planiranje likvidacija glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, službenika ANB Zorana Lazovića i Duška Golubovića, službenika policije Zorana Koprivice i njegovog sina Strahinje.

Igor Vukotić se već duže ne nalazi u Crnoj Gori.

U protekle tri godine Jovan Vukotić je, osim oca, izgubio i najbliže saradnike.

U Atini su 19. januara 2020. ubijeni Igor Dedović i Stevan Stamatović naočigled supruga i dece.

Iste godine, u junu na grčkom ostrvu Krf likvidirani su Barani Alan Kožar i Damir Hadžić koji su važili za visokopozicionirane članove škaljarskog klana i Vukotićeve verne saradnike. Nepoznati napadači ispalili su više hitaca dok su dvojica Barana bila u automobilu.

Podgoričanin Minja Šaković, koji je kao i Vukotić nekoliko puta izbegao smrt, ubijen je 17. juna u budvanskom restoranu “Korkovado”, ispred zidina Starog grada. Za ovaj zločin se sumnjiče dvojica srpskih državljana.

Rat kavačkog i škaljarskog klana počeo je 2014. pošto je iz jednog stana u Valensiji nestalo 200 kilograma kokaina.

Nestanak vrednog tovara droge pocepao je do tada jedinstvenu kriminalnu grupu iz Kotora na dva dela i tada je počeo krvavi rat u kojem je do sada ubijeno više od 50 osoba.

 

Vukotić: „Veli mi mi Abazović da će i Katnića da miču isto“

“SKY ECC“ komunikacija vođe OKG “Škaljari“ Jovana Vukotića sa pripadnicima tog kriminalnog klana Stefanom Đukićem Mandićem, Emilom Tuzovićem i Jankom Vukadinovićem, koju je Europol izolovao, dešifrovao i vodio pod oznakom “GP6DYO:4“ sadrži više od 7000 poruka koje su “Škaljarci“ razmenili u periodu od 18. decembra 2020. do 04. marta 2021. kada je zabeležena poslednja poruka u ovoj grupi.

Za Europol je ova grupna komunikacija bila posebno interesantna, jer je u njoj komunicirao, hijerarhijski, sam vrh organizovane kriminalne grupe (OKG) “Škaljari“.

Kako je preneo M Portal krajem avgusta, Jovan Vukotić 23. februara 2021. dan nakon što je Vlada Zdravka Krivokapića imenovala Zorana Brđanina za vršioca dužnosti direktora Uprave policije, u 19 sati 50 minuta i 19 sekundi u ovu “SKY ECC“ grupu šalje tri fotografije sa prepiskama iz drugih, regularnih, aplikacija za komunikaciju.

Osoba sa kojom se Vukotić dopisuje tog 23. februara ga obaveštava da „Zorana Lazovića (do marta 2021. bio šef Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave policije) smenjuju do petka. Ide akt o sistematizaciji svima.

Ukida mu se radno mesto automatski“ i istovremeno mu saopštava da je “neki Vaso Perović“ uhapšen u Španiji po poternici.

Vukotić (GP6DYO) 19:51:02 – Abaz javlja da smjenjuju ove

Vukotić (GP6DYO) 19:51:02 – Drug naš

Tuzović (92TSA1) 19:52:38 – Znači miču ih jel ajde hvala bogu

Vukotić (GP6DYO) 19:53:32 – Miču biće sad njima malo problema koje nama prave 20 godina

Vukotić (GP6DYO) 19:53:32 – Mene gurnuše juče da mi nešto stave na teret

Đukić Mandić (A0J9S0) 19:54:05 – jeli

Vukotić (GP6DYO) 19:54:06 – Ali nije im prošlo pred kraj mandata

Vukotić (GP6DYO) 19:54:34 – Da nešto su pokušali preko Interpola

Đukić Mandić (A0J9S0) 19:54:45 – zamisli tih fukara

Vukotić (GP6DYO) 19:54:48 – Ali nije to tako kako oni misle sa evropom

Vukotić (GP6DYO) 19:55:00 – trebaju dokazi

Tuzović (92TSA1) 19:56:27 – uh majku im *ebem u*ranu kakva su to *ovna neka prođe neki period sad kad ostanu bez službe pobit ta *ovno za godinu dvije da se samo zaboravi na njih

Vukotić (GP6DYO) 19:56:41 – u zatvor će oni

Vukotić (GP6DYO) 19:56:45 – ići svi

Vukotić (GP6DYO) 19:56:54 – imamo mi koga

Tuzović (92TSA1) 19:58:00 – daj tu plastiku da pravimo taj lonac

Svega nekoliko dana kasnije, 1. marta 2021. Vukotić u 16 sati, šest minuta i 15 sekundi u “SKY ECC“ grupu ponovo šalje fotografiju prepiske sa osobom koja ga obaveštava “Smjenjen Zoran Lazović i svi čelnici policije, komandiri, načelnici CB-ova, svi!“, na što Vukotić odgovara „Ajde sa srećom mašala“, a njegov sagovornik mu poručuje “Sa srećom!“.

Ostali članovi grupe ovako nastavljaju razgovor o smenama u policiji:

Tuzović (92TSA1) 16:08:19 – a vakat im je više da ih makoše

Tuzović (92TSA1) 16:08:28 – to je dobro je su mu i sina makli

Vukotić (GP6DYO) 16:16:21 – sad će mu potjernica u za koji dan

Vukotić (GP6DYO) 16:16:23 – u srbiju

Tuzović (92TSA1) 16:34:28 – neka ih ta govna što su nsa hapsila

Vukotić (GP6DYO) 16.35:37 – Veli mi abazović da će

Vukotić (GP6DYO) 16.36:01 – sad katnića da miču isto

Vukotić (GP6DYO) 16.36:16 – kad izmijene zakon o tužilaštvu

Tuzović (92TSA1) 16:38:09 – abaz je brat naš

Vukotić (GP6DYO) 16:39:53 – da

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari