Uljarević: Abazović sledi značajne Vučićeve prioritete u Crnoj Gori 1Foto: Nikola Šćekić

Ne vidim logično obrazloženje za insitiranja premijera Dritana Abazovića na „Temeljnom“ ugovoru kao i rokovima čija pozadina javnosti nije poznata, kazala je direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević.

„To zacelo ne doprinosi potrebnom snižavanju tenzija, polarizacije a ni kvalitetnom i održivom rešavanju odnosa između izvršne vlasti i SPC-a. Možda premijer računa da kroz ovo jača vezu između SNP-a i URE, koji bi mogli biti koalicija na vanrednim izborima, pa se oseća opušteno i ako dođe do izglasavanja nepoverenja Vladi”, istakla je Uljarević za Antenu M.

Problematično je i neodgovorno da premijer manjinske vlade sa ograničenim rokom trajanja pokušava preko kolena da reši pitanje koje mnoge druge politički stabilnije vlade nisu uspele da reše, bilo da su ga izbegavale ili da su manipulisale njime ili cenile da nije adekvatno vreme,  a što, navodi, dodatno stvari usložnjava i, tim pre, sada zahteva drugačiji pristup, a posebno transparentnost, inkluzivnost i konsesualnost u rešavanju ovog pitanja, kazala je.

Uljarević navodi da Abazović nije ništa naučio ni iz greške predsednika Crne Gore Mila Đukanovića koji je, kako kaže, takođe preko kolena insistirao na Zakonu o slobodi veroispovesti, pa on sad pokušava na sličan način da rešava isto pitanje, samo sa drugom agendom.

„Moje mišljenje je da premijer manjinske vlade koja okuplja političke subjekte sa izraženom rezervom prema Temeljnom ugovoru, ne sme kreirati situaciju u kojoj bi se takav dokument preglasavanjem usvojio na Vladi, jer to ne samo da stvara razdor među tim političkim subjektima, koji može voditi vanrednim parlamentarnim izborima, već nastaviti da doprinosi podeli među pravoslavnim biračima u Crnoj Gori“, poručila je Uljarević.

Upitana da li je prihvatljivo objašnjenje da Abazović insistiranjem na ekspresnom usvajanju „Temeljnog ugovora“ na Vladi, ispunjava direktivu iz Beograda kako Crna Gora ne bi ispunila zahteve Brisela i stala na “brzu traku” za EU, Uljarević kaže kako ne zna da li premijer ispunjava nečiju direktivu ali da je jasno da Vučiću ne odgovara stabilna priča u Crnoj Gori i nastavak evropskih integraciija.

„Ako pogledamo analitičnije, moj utisak je da Abazović sledi značajne Vučićeve prioritete u Crnoj Gori. On snažno afirmiše Otvoreni Balkan, ima protekcionistički stav prema SPC i čuva pozicije DF-a u izvršnoj vlasti“, ukazuje Uljarević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.