Foto: Ministarstvo odbrane

„Srbija je Srpskoj majka. Isto tako, kao što stariji brat brani mlađeg, tako i Srbija brani Srpsku. Srbi u BiH su ugroženi, a Srbija je sigurna kuća za njih“, rekao je Ristovski.

On je naglasio da nema slobode za srpski narod dok se Srbija i Srpska ne spoje.

„Mislimo o sebi. Ovog puta mislimo o srpskom narodu. Budimo ovog puta sebični, ma šta ko mislio. Dosta smo imali razumevanja. Sada mislimo samo na nas. Naše kuće, Srbije i Srpske trebaju da budu jedna kuća“, rekao je Ristovski.

Ristovski je u besedi rekao da je Srpska zaljubljena u Srbiju, a da Srbija voli Srpsku.

„Želim da naša dva predsjednika Dodik i Vučić naprave most na Drini kako bi naše zemlje bile u istoj državi“, rekao je on.

U Sportskoj dvorani Borik u toku je svečana akademija povodom Dana Republike.
Akademiji prisustvuju predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka Srpske Željka Cvijanović, predsednik NSRS Nedeljko Čubrilović kao i srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić.

Na Trgu Krajine završen je svečani defile povodom Dana Republike Srpske, prenosi Radio televizija Republike Srpske.

Ukupno 1.800 učesnika svečanog defilea, koje je pozdravio veliki broj građana, krenuli su od Trga Republike ka Trgu Krajine, gdje su svečano postrojeni, a dočekao ih je predsednik Srpske Milorad Dodik, čestitavši im Dan Republike.

Svečanom postrojavanju, osim predsednika, prisustvovali su i predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijerka Srpske Željka Cvijanović, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, kao i princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević.

Defileu i postrojavanju prisustvovali su i ministri u Vladi Srpske, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predstavnici Srpske u institucijama BiH, zvanice iz regiona i sveta, prenosi RTRS.

Obraćajući se prisutnima, predsednik Srpske je čestitao Dan Republike, rekavši da se srpski narod uvijek borio za slobodu koju je nesebično dijelio sa drugima.

„Slavimo dan kada je srpski narod na ovim prostorima ostvario istorijsku težnju za slobodom. Stvorili smo Republiku koja je odraz srpskog naroda. Naš narod se uvijek borio za državu, a tamo gdje je srpski narod tu je i njegova država“, naveo je Dodik.

Naveo je da je današnje okupljenje u čast velike ideje da Srbi sa ove strane Drine imaju svoju državu.

„Današnje okupljanje je u čast Republike Srpske. Danas kada slavimo Dan Republike mi smo zahvalni i Srbiji, jer je uvijek, kao i danas sa nama. Srpski narod danas ima dvije države- Srbiju i Republiku Srpsku“, naglasio je predsednik Dodik, dodavši da svi znaju da je Srpska sa Srbijom jedno.

„Oni koji su htjeli da nam zabrane postojanje, moraju da znaju da ovo okupljanje ne može da nestane. Ovo okupljanje je za mir“, naveo je predsednik Dodik.

On je istakao da Srpska danas odaje počast svim stradalim za njeno stvaranje i postojanje. Podsetio je da je 30.000 građana svojim životima branilo slobodu srpskog naroda i za Srpsku dalo ono najviše što što su imali- svoj život.
Dodik je zahvalio i političkom i vojnom rukovostvu Srpske koje je stvaralo njenu istoriju, branilo njene interese i zahvaljujući kojima se i ove godine održao veličanstven skup povodom rođendana Srpske.

Počasna jedinica MUP-a Republike Srpske postrojena je na Trgu Krajine u čast predsednika Republike, kojem je njihov komandant predao raport.

U defileu učestvuju Zastavni vod formiran od policijskih službenika Počasne jedinice koju čine policijski službenici Uprave za obezbeđenje ličnosti i objekata i Policijske uprave Banjaluka.
Zastavni vod predvode komandir i nosilac zastave sa pratiocima, a pripadnici voda nose svečanu uniformu, naoružani su poluautomatskim puškama, a komandir nosi oficirsku sablju.

U svečanom defileu učestvuju prvi ešalon koji je formiran od policijskih službenika Specijalne antiterorističke jedinice, te drugi, treći i četvrti ešalon koji je formiran od policijskih službenika Jedinice za podršku policijskih uprava Banjaluka, Gradiška, Prijedor, Bijeljina, Zvornik, Istočno Sarajevo i Foča.

Foto: RTRS

Peti ešalon, koji učestvuje u defileu, formiran je od policijskih službenika čete Posebnih snaga policije policijskih uprava Banjaluke i Prijedora, a šesti, sedmi, osmi i deveti ešalon od kadeta 19. klase Policijske akademije.

U svečanom defileu učestvuju ešalon Boračke organizacije Republike Srpske, ešalon mješovite mirnodopske jedinice Veterana Republike Srpske, a u jednom stroju su očevi, sinovi i kćeri Republike Srpske.

Od Trga Republike do Trga Krajine defiluju i ešalon Saveza ratnih vojnih invalida, studenti Republike Srpske koji nose veliku zastavu Republike Srpske, ešalon Republičke uprave civilne zaštite sa specijalizovanim jedinicama, ešalon profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Banjaluka, te predstavnici sportskih klubova, civilnih institucija, organizacija i udruženja.